Najnovije

Kako su se prijatelji "Kosova" uzbudili zbog pojačane kontrole MUP-a Srbije

Albance i njihove pokrovitelje uznemirila je vest da srpska granična policija vrši bezbednosne provere na granici.

Kratak "trejler" filma koji bi Albanci sa Kosmeta mogli da gledaju, ako bi Srbija zaista odlučila da uzvrati recipročnim merama zbog njihovog "guranja" u Savet Evrope – prikazan je danas kada je srpska policija pooštrila kontrole na graničnim prelazima, nakon čega su albanski mediji na sva zvona objavili da je više od 300 građana takozvanog Kosova "zaglavljeno" na Batrovcima.

"U znak osvete i kao odraz apsurdne nervoze zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za članstvo Republike Kosovo u ovoj međunarodnoj instituciji, granični organi Srbije na prelazu Srbija–Hrvatska, od ponoći blokiraju najmanje četiri autobusa koji prevoze građane Kosova", objavio je sekretar Kancelarije za vezu Prištine u Beogradu Fatmir Hadžoli.

Ispostavilo se, međutim, da zvaničnici lažne države ovoga puta samo prave "mnogo buke ni oko čega".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije demantovalo je da je policija zadržavala i sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Reč, je zapravo samo o pojačanoj kontroli svih putnika na graničnim prelazima i jačim bezbednosnim proverama "u cilju veće sigurnosti i bezbednosti građana, što, kako navode, može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu".

Ovakvo obrazloženje srpskog MUP-a ni najmanje, međutim, nije umirilo predstavnike prištinske vlasti, ali ni njihove prijatelje i zaštitnike.

A na tu stranu se svrstao i Pokret slobodnih građana koji je, inače deo koalicije Srbija protiv nasilja. Oni su, naime, zahtevali od Ministarstva unutrašnjih poslova da "hitno prestanu s maltretiranjem građana sa Kosova koji su sinoć zadržani na graničnom prelazu Batrovci i omogući im se slobodan ulazak u Srbiju u skladu sa ranije potpisanim sporazumima prema kojima oni sa svojim dokumentima imaju tu mogućnost". 

"Ovakvi potezi kojima se produbljuje samoizolacija Srbije i dovodi u pitanje naš ulazak u Evropsku uniju i govori poslanica SNS u kojima se pominje čak i napuštanje Saveta Evrope duboko su zabrinjavajući i pokazuju da Aleksandar Vučić u potpunosti prelazi na politiku radikala iz devedesetih godina. Ta politika je na kraju dovela do izbacivanja Srbije iz svih međunarodnih institucija, sankcija i stradanja", rečeno je iz ove političke grupe.

Oni su pritom pozvali srpskog predsednika da "prestane sa izlivima radikalskog nacionalizma", jer je od vitalnog interesa za građane Srbije "međuregionalna saradnja, dobri odnosi i evropske integracije".

Jednako dramatična je i albanska "Koha" koja čitavu situaciju diže na nivo vanrednog stanja, pa je na njihovom sajtu aktivan i "lajv" gde se iz minuta u minut prati stanje na Batrovcima, a konsultuju se brojni "analitičari" koji tumače motive i pobude srpske granične policije.

Nasekirao se tako i Peter Stano, koji je poručio kako je Evropska unija akciju srpskih vlasti, koje su "blokirale građane Kosova na svojim granicama" ocenila kao kršenje Sporazuma o slobodi kretanja.

"Svesni smo situacije i pomno je pratimo. Sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru dijaloga koji vodi EU definiše jasne parametre za ulazak i izlazak građana Kosova u i iz Srbije. Trenutna situacija predstavlja kršenje ovog sporazuma i pozivamo Srbiju da se uzdrži od ovakvih jednostranih i nekoordiniranih radnji i da se odmah vrati poštovanju sporazuma", naglasio je Stano, koji, međutim, nije bio ni najmanje uznemiren kada su prištinske vlasti srpskom patrijarhu pre dve godine branile da pređe administrativni prelaz i poseti sedište SPC, Pećku Patrijaršiju.

Promptno je reagovala i izvestilac za "Kosovo" u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon koja je čak Srbiji rekla da prestane da se bruka.

"Srbija treba da prestane da se svađa i odmah dozvoli građanima sa pasošima i ličnim kartama Kosova da pređu granicu na Batrovcima! Sloboda kretanja mora biti osigurana svima, bez diskriminacije na osnovu nacionalnosti", napisala je ona na društvenoj mreži Iks.

U kom je to sistemu, kontrola isprava sopstvenih građana "bruka", nismo uspeli da čujemo od fon Kramonove.

Prištinsko ministarstvo spoljnih poslova  odmah se požalilo zaštitnicima, zemljama Kvinte i institucijama EU.

Građanima južne srpske pokrajine, koji, što se tiče Ujedinjenih nacija, žive u Srbiji, oni su dali pomalo apsurdan savet – "da kroz Srbiju ne prolaze" budući da je Beograd "osvetoljubiv" posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za članstvo Kosovo. 

"Jedan dan nakon glasanja za članstvo Kosova u Savetu Evrope, Srbija se sveti kosovskim civilima. Od jutros je više od 300 naših građana, uključujući i decu, samovoljno privedeno na granicama, lišeno hrane i lekova. Flagrantno kršenje ljudskih prava", van sebe je i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Vjosa Osmani ide i korak dalje – slušajući nju, možemo zamsiliti predsednika Vučića kako stoji ispred autobusa sa tablicama Kosova i Metohije i govori im :"dalje nećeš moći".

"Srbija uzvraća građanima Kosova, dan posle glasanja Saveta Evrope u PSSE držanjem talaca na graničnim prelazima, zastrašivanjem, oduzimanjem dokumenata i oduzimanjem hrane. Za ovo je odgovoran jedan čovek: Vučić", ustvrdila je Vjosa.

I ministarka spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija  Donika Gervala tvrdi da je predsednik Srbije počeo da sprovodi "svoje pretnje" posle jučerašnjeg glasanja za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

"Suočeni smo sa situacijom, a takva akcija je zasnovana na jučerašnjim događajima. Vučić je zapretio i Kosovu i našim partnerima da će pozitivno glasanje u Savetu Evrope imati posledice. Juče propaganda nije uspela, Vučić je počeo da sprovodi svoje pretnje", rekla je Gervala.

Srbija je, inače, poručila da neće odustati od svoje borbe protiv ulaska Kosmeta u Savet Evrope, a između ostalog najavila da će razmotri da li ćemo ostati član organizacije koja ne poštuje međunarodna prava.

GRČKA ZABOLA NOŽ U LEĐA SRBIJI: Podržali tzv. Kosovo

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA