Najnovije

Blumberg: Novi koridori učiniće Rusiju srcem većeg dela svetske trgovine

Dva nova transportna koridora – kroz mora Severnog ledenog okeana i kopnenim putem preko Irana mogu pomoći Rusiji da oslabi uticaj zapadnih sankcija. Osim toga ovi novi putevi trgovine mogli bi da ojačaju okretanje Moskve od Evrope ka azijskim silama Kini i Indiji.

Sukobi na Bliskom istoku poremetili su globalnu trgovinu, a Rusija nastavlja da gradi dva nova transportna koridora koja povezuju Aziju i Evropu kako bi ublažila sankcije koje su joj nametnute, piše Blumbe

Brodski put severnim morima Arktičkog okeana i železnički put kroz Iran mogli bi da još više podstaknu udaljavanje Rusije od Evrope i da je potpuno okrenu ka azijskim silama Kini i Indiji.

Ovi koridori imaju potencijal da Rusiju učine „srcem većeg dela međunarodne trgovine“, čak i vreme sankcija dok  Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pokušavaju da je izoluju Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Ove rute mogu skratiti vreme tranzita za 30 do 50 odsto u poređenju sa rutama kroz Suecki kanal i pomoći da se izbegnu bezbednosni problemi u Crvenom moru, gde Huti pobunjenici napadaju međunarodne brodove zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Dok SAD i njeni zapadni saveznici uprkos svim prednostima, izbegavaju ove „ruske rute“ najveće ekonomije Azije i Persijskog zaliva pokazuju interesovanje za njih. Ipak, novi koridori i dalje imaju prepreke koji nisu u potpunosti savladane.

Zastarela iranska infrastruktura koči razvoj međunarodnog transportnog koridora sever-jug koji povezuje Indiju sa evropskim delom Rusije.

Što se tiče Severnog morskog puta, čak i sa ubrzanim klimatskim promenama i aktivnim topljenjem arktičkog leda što koridor čini sve održivijom opcijom, i dalje postoje ogromni logistički problemi duž udaljene ruske obale.

RUSI RAZORILI UKRAJINSKU BAZU: Pogođeni S-300 i nekoliko MiG-29 (VIDEO)

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA