Najnovije

KINA U UN O KOSOVU I METOHIJI: Naš stav je jasan - suverenitet Srbije da se poštuje!

Predstavnik Kine pri misiji te zemlje u Ujedinjenim nacijama, Zeng Jun, istakao je da je stav Kine po pitanju KiM doslaedan i jasan, da ta zemlja podržava strane da se međusobno angažuju u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i dođu do obostrano prihvatljivog rešenja kroz dijalog i konsultacije, ali i istakao da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije treba u potpunosti da se poštuju.
Zeng Jun, ambasador Kine pri UN

Zeng Jun, ambasador Kine pri UN

Jun je na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravlja o šestomesečnom izveštaju Unmika o KiM pozvao Prištinu da opozove nerazumne odluke i prekine jednostrane akcije koje pogoršavaju tenzije i izazivaju konfrontaciju.

Rekao je i da zabrinjavaju eskalacija tenzija na severu KiM u poslednje vreme i učestalo nasilje i bezbednosni incidenti na terenu, navodeći da su uredba o dinaru vlasti u Prištini i nasilni progoni etničkih Srba ozbiljno poremetili normalan život srpske zajednice.

„Kina izražava ozbiljnu zabrinutost zbog tog razvoja događaja. Pozivamo Prištinu da opozove nerazumne odluke i prekine jednostrane akcije koje pogoršavaju tenzije i konfrontaciju.

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom važan je deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Kosovske vlasti su se izričito obavezale u ovom pogledu i trebalo bi da poštuju svoje obaveze u dobroj veri.

Nadamo se da će EU podržavati neutralnost, nepristrasnost i pravdu u svom posredovanju”, rekao je Jun.

Prema njegovim rečima, SB UN bi trebalo da nastavi da se bavi pitanjem KiM, a Priština da poštuje i osigura bezbednost osoblja i prostorija UNMIK-a i da omogući nesmetan rad UNMIK-a.

„Rusija je prošlog meseca zatražila otvoreni sastanak povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Prošlo je 25 godina od rata NATO-a protiv Jugoslavije, ali taj rat je daleko od istorije. Situacija na Kosovu ostaje napeta'', dodao je predstavnik Kine, Zeng Jun, prenosi Tanjug.

Pročitajte OVDE šta su Rusi poručili u UN o KiM

Izvor: Pravda / Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA