Najnovije

VUČIĆ "POJASNIO" IZJAVU O SLOVENCIMA: Odvratni su mi slovenački političari, a ne Slovenci!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima država članica iz Azijsko-pacifičke grupe u sedištu Ujedinjenih nacija u NJujorku, a u obraćanju medijima se dotakao i izjave o slovenačkim političarima i njihovom ponašanju na sednici SB UN posvećenoj šestomesečnom izveštaju o Kosmetu.
Vučić u NJujorku

Vučić u NJujorku

Vučić kaže da nije želeo da uvredi narod Slovenije i da o njima misli sve najbolje, ali da njihovim političarima nema nameru da se izvinjava jer, kako je rekao, vode odvratnu politiku.

"Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici", rekao je Vučić u obraćanju novinarima. 

Dodao je da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

"Ako sam bilo koga uvredio, želim da se izvinim celokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu", rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocenjena kao nešto "strašno", ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocenjeno kao "strašno".

"Nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici protiv našeg naroda, a da nas prethodno ni ne konsultuju, ne obaveste, ne pitaju. Koristim priliku i da pozovem (premijera Slovenije) Roberta Goloba i predsednicu (Slovenije Natašu) Pirc Musar u Beograd i Srbiju. Svakako je potrebno još jedan put da se izvinim, da ukažem na to da svakako nisam mislio na Slovence, ali da im u lice kažem šta mislim sve o njihovoj lošoj politici prema Srbiji i srpskom narodu", zaključio je Vučić.

Vučić: Nisam optimističan, ali nastavljamo borbu

Vučić je izjavio u NJujorku da je tokom današnjih razgovora sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona objasnio sve razloge zbog čega je Srbija protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici i da su mnoge zemlje to razumele i govorile da bi trebalo da se usaglase stavovi, ali da odlaganje ne zavisi od nas.

"Nastavićemo borbu, ima rezultata ali je teško, mali smo za najmoćnije sile, ali istinu ne možete da pobedite silom i za nas to znači", rekao je Vučić.

Dodao je da nije optimističan po pitanju toga da će uspeti da spreči izglasavanje Rezolucije o Srebrenici, ali da ga to neće sprečiti da nastavi da se bori.

"Znao sam to od početka, da je to gotovo nemoguća misija, ali to ne znači da smete da se ne borite. Ono što vi čuvate i branite i ono na šta ste se zakleli svom narodu i građanima, to je svetinja i za nas najvažnije, a ne strah pred silom i snagom onih koji su mnogo veći i jači on nas", rekao je Vučić u izjavi novinarima u NJujorku gde je prisustvovao sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Naglasio je da su sa svima razgovarali i objasnili situaciju.

"Ja moram da vam kažem da u svim grupama postoji ogromna rezervisanost prema postupku i mnogi naši prijatelji iz islamskih zemalja, čak i kada glasaju za, nije im drago, jer im je jasno da povređuju prijatelja", rekao je Vučić i dodao i da su i po tom pitanju mnogo toga uradili i podigli ugled Srbije.

"Vidimo da je na male zemlje pritisak uočljiviji i snažniji. Mi smi mali i nije lako da se tome suprotstavimo. Veliki smo posao uradili u UN. Imali smo sastanak sa predstavnikom Brazila, sada sa Guteresom, sa specijalnim savetnikom UN za pitanje genocida, sa još pet, šest evropskih zemalja koje bar možemo da pitamo da ne budu protiv nas", rekao je Vučić novinarima.

Pročitajte OVDE šta Dačić kaže o politici Slovenije

Izvor: Pravda.rs / RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA