Najnovije

NAJAVA IZ LONDONA: Ukrajina će povećati udare na Rusiju

Ukrajinske trupe će povećati broj dalekosežnih udara na Rusiju, pošto će priliv zapadne pomoći omogućiti Kijevu da oblikuje rat "na mnogo jače načine" izjavio je danas komandant oružanih snaga Velike Britanije Toni Radakin u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Radakin je ocenio da odbrana Ukrajine trenutno nije u najboljem stanju i da se vodi teška borba za odbijanje napada ruskih trupa.

Međutim, prema njegovim rečima, tako sumorna "slika" rata ne uzima u obzir dugoročne trendove u korist Kijeva, koji, kako je naveo, uključuju nedavnu vojnu pomoć iz SAD i Evrope, ukrajinske sve efikasnije dalekometne napade i "potpuni neuspeh" Moskve da zaustavi glavni ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora.

"Opasnost bilo kakve trenutne procene je da ona zanemari to gde smo sada i gde ćemo biti u narednih nekoliko godina. Prestanite da se dodvoravate Rusiji i da verujete u njene prednosti. Kako Ukrajina postane sposobnija za dugotrajno ratovanje, njena sposobnost da nastavi duboke operacije postaće obeležje rata", poručio je Radakin.

Independent podseća da je armijski taktički raketni sistem ATACMS, stigao u Ukrajinu prošle nedelje prema tajnom dogovoru iz marta, pre nego što je američki Kongres u sredu usvojio bezbednosni paket od 95 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, Izraelu i drugim američkim saveznicima.

Američki zvaničnici su potvrdili da su rakete dugog dometa već korišćene za bombardovanje ruskog vojnog aerodroma na Krimu prošle nedelje i drugih okupiranih oblasti.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel potvrdio je u sredu da je raketni sistem ATACMS isporučen Ukrajini, na osnovu tajnog naloga američkog predsednika DŽozefa Bajdena.

"Isporuka je izvršena u okviru paketa pomoći koji su SAD objavile 12. marta, a ove rakete su stigle u Ukrajinu u aprilu. Nismo ovo ranije objavili zbog operativne bezbednosti Ukrajine na njen zahtev", rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Briselski portal Politiko je ranije preneo da su SAD tajno poslale u Ukrajinu rakete dugog dometa ATACMS koje su prošle nedelje korišćene za napad na ruske trupe na privremeno okupiranom Krimu.

Pročitajte OVDE o poseti Si Đinpinga Beogradu 

Izvor: Tanjug 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA