Najnovije

"New York Times": Pentagon Ukrajini tajno isporučio preko 100 raketa "ATACMS" dometa do 300 km

Sjedinjene Države su u Ukrajinu prebacile više od stotinu operativno-taktičkih raketa povećanog dometa ATACMS - objavio je The "New York Times", pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

„Sredinom februara, predsednik Bajden je tajno odobrio slanje više od 100 tih raketa, kao i velike količine kasetne municije. One su bile deo isporuke oružja u vrednosti od 300 miliona dolara u martu“, navodi uticajni američki dnevni list.

Otkrio je da su rakete “ATACMS” stigle u Ukrajinu još prošle nedelje i da su ih trupe kijevskog režima već upotrebile.

Portparol predsednika RF, Dmitrij Peskov, naglasio je da te rakete neće ništa izmeniti jer će Rusija postići svoj cilj, ali će izazvati više problema za samu Ukrajinu. Pozadinu cele igre osvetlio je ovako:

„Praksa SAD i Evropljana je već jasna i predvidljiva. Čim počnu da pričaju o podrobnostima, isporuka je već obavljena. U kojoj meri je najnovija isporuka obavljena i plaćena u skladu sa zakonima SAD, pitanje je za tamošnje kongresmene i senatore. SAD su, u svakom slučaju, direktno uključene u sukob i idu  putem povećanja dometa sistema naoružanja koje isporučuju Ukrajini“.

“ATACMS” koje je dobio kijevski režim imaju domet do 300 kilometara.

Pentagon je potvrdio isporuku prebacivanje Ukrajini operativno-taktičkih raketa “ATACMS”, uz naglašavanje da su „samo za upotrebu unutar suverene ukrajinske teritorije“.

Nove isporuke oružja Ukrajini nisu u stanju da radikalno promene situaciju na bojnom polju, ocenio je i penzionisani general NATO Marko Bertolini:

„S obzirom na presedane i prethodna velika očekivanja od ukrajinskih vojnih kampanja, moramo da sa oprezom procenjujemo efekte novih isporuka. Oružje će stići i biće značajno, ali sve se to dešava u vreme kada je kriza u Ukrajini a ruske trupe napreduju na celoj liniji fronta“.

Bertolini je posebno naglasio da ne postoji oružje sposobno da ukrajinskim Oružanim snagama obezbedi odlučujuću prednost.

Podsetio je da su Kijev i Zapad ranije polagali nade u tenkove Leopard, Abrams i Čelendžer, ali da oni nisu doneli  nikakve značajnije rezultate:

„Vojnici su i dalje glavni resurs u svakoj vojnoj konfrontaciji, a sve je manje ukrajinskih građana spremnih da se bore. Kijev pribegava radikalnim sredstvima mobilizacije i oštrim metodama regrutacije, ali njegove snage su u nepovoljnom položaju: malobrojnije su i u defanzivi“.

MOĆNI SU-34 U AKCIJI: Rusi objavili novi snimak borbenih dejstava ruske avijacije (VIDEO)

Izvor: Fakti.org

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA