Najnovije

ŠTA SE TO DEŠAVA: Ukrajinci povukli sve američke tenkove "Abrams" sa fronta

Ukrajina je za sada povukla glavne borbene tenkove američke proizvodnje Abrams M1A1 SA sa fronta, izvestio je Asošijeted pres 26. aprila.

Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini 31 Abrams tokom prošle godine. Ruski izvori tvrde da je najmanje trećina ovih tenkova već uništena ili oštećena. Svi gubici su bili u blizini grada Avdejevke u pravcu Donjecka.

Dvojica američkih vojnih zvaničnika izjavila su agenciji AP da je ukrajinska odluka da povuče Abrams sa fronta rezultat prekomerne upotrebe dronova od strane ruske vojske, što je otežalo tenkovima da rade bez otkrivanja ili napada.

SAD će raditi sa Ukrajincima na resetovanju taktike, rekli su zamenik predsednika Združenog generalštaba admiral Kristofer Grejdi i treći vojni zvaničnik.

„Kada razmislite o načinu na koji je borba evoluirala, masovni oklop u okruženju gde su bespilotni vazdušni sistemi sveprisutni može biti u opasnosti“, rekao je Grejdi za AP u intervjuu ove nedelje, dodajući da su tenkovi i dalje važni.

„Sada postoji način da se to uradi“, rekao je. „Radićemo sa našim ukrajinskim partnerima i drugim partnerima na terenu, kako bismo im pomogli da razmisle kako bi to mogli da iskoriste, u takvom promenjenom okruženju sada, gde se sve vidi odmah.

Dok su američki vojni zvaničnici koji su razgovarali za AP rekli da su ruski dronovi glavna pretnja sa kojom se suočavaju ukrajinski tenkovi Abrams, mnogi gubici su u stvari uzrokovani protivtenkovskim vođenim projektilima. Jedno ubistvo je takođe pripisano ruskom glavnom borbenom tenku T-72B3.

Učinak Abramsa u Ukrajini bio je u najmanju ruku katastrofalan. Bilo je čak i izveštaja o tome koliko se Ukrajinac mučio da samo održava i upravlja tenkovima.

SAD će verovatno obezbediti Ukrajini dodatne pakete oklopa za preostale tenkove Abrams. Međutim, ovo neće napraviti nikakvu razliku.

Uprkos nedavnom odobrenju pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, SAD možda neće obezbediti više tenkova Abrams kijevskim snagama kako bi izbegle dalju sramotu.

PROBIJEN FRONT U KUPJANSKOM OKRUGU: Rusi prodrli u jedno naselje (VIDEO/MAPA)

Izvor: Pravda/Southfront.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA