Najnovije

Spajić podržao "rezoluciju o genocidu u Srebrenici", šta veli Crna Gora?

"Mislim da ćemo tu izjavu uskoro dobiti i u zvaničnoj formi od strane Vlade Crne Gore", kaže Vladislav Dajković.

Samo za neupućene neočekivano, nema danas iz crnogorske Vlade demantija izjave nemačkog stručnjaka za Zapadni Balkan, člana nemačkog Saveta za spoljne poslove Milana Niča koji je sinoć objavio kako mu je Milojko Spajić kazao "da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o 'genocidu u Srebrenici', ali da je neće sponzorisati".

Umesto demantija, na adresu Milojka Spajića usred Podgorice jutros je stigla izjava podrške "Majki Srebrenice", koji su poručile da su "zahvalne crnogorskom premijeru Milojku Spajiću što je donio odluku da Crna Gora podrži rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici".

Izjava "Majki Srebrenice", nekako se tako dogodilo, stigla je upravo na dan kada Crna Gora obeležava 25 godina stravičnog NATO bombardovanja varošice Murino na severu ove države u kome je ubijeno šestoro meštana, od toga troje dece. Osuda ovog varvarskog čina, ubistvo nevine dece, u izjavi "Majki Srebrenice" jutros nije pomenuta, a za nju nije bilo mesta ni u sinoćnoj izjavi Milana Niča.

Jutros dok se Crna Gora tek budila, nesvesna da će stati iza sramne rezolucije, reagovao je predsednik RS Milorad Dodik izjavom da je najava Spajića o Srebrenici "moralno, politički i istorijski katastrofalna".

"Ako nisu vodili računa o stigmi koja se ovom rezolucijom nameće celom srpskom narodu, mogli su se bar zapitati kako će se osećati blizu 40 odsto državljana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi", naveo je Dodik na Iksu.

Spajiću, ti nisi Crna Gora
Kako će se "40 odsto državljana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi" danas osećati, ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti. Posebno što onaj koji je najavio da će podržati rezoluciju o Srebrenici dobrim delom vlada zahvaljujući upravo njihovim glasovima.

"E, veliki NJegoše, Marko, Nikola, šta dočekasmo", stoji u jednom jutrošnjem komentaru na društvenim mrežama.

"Crna Gora je neće podržati. Možda ti Spajiću, a ti nisi Crna Gora", navodi drugi državljanin Crne Gore.

"Dočekasmo, eto, da predsednik Vlade slavne Crne Gore pred jednim Nemcem prizna da su Srbi genocidan narod. Nisam se nadao da ću to u mom vijeku doživjeti, eto, doživjeh, a bolje da sam sinoć umro. Pitam se samo, da li junaci sa Bojne njive jutros iz glasa kukaju u svojim grobovima, kad mi već ćutimo", kaže jutros sa RT Balkan postariji Pljevljak i dodaje da je teško ponižen i posramljen, povređen do poslednjeg damara.

"Nažalost, nisam iznenađen tom najavom i mislim da ćemo tu izjavu uskoro dobiti i u zvaničnoj formi od strane Vlade Crne Gore. Jasno je kao dan od samog početka da nova vlada sa gospodinom Spajićem na čelu nastavlja da sprovodi maltene istu spoljnopolitičku agendu Crne Gore kao u vreme Mila Đukanovića i tu ne vidim nijednu značajnu razliku. Od priznanja tzv. države Kosovo, sankcija Rusiji, odnosa prema Srebrenici, prema 'Kosovu' u SE. Nisam iznenađen, ali sam iznenađen onim Srbima koji glasaju za Milojka Spajića. To su oni ljudi koji u kafani pevaju 'Oj Kosovo, Kosovo', a onda ujutru na biračkom mestu zaokruže NATO partiju. To je ono što mene najviše čudi i nadam se da će ipak iz ovakvih stavova premijera izvući određene lekcije", kaže za RT Balkan predsednik "Slobodne Crne Gore" Vladislav Dajković.

Još jedan nož u leđa Srbiji
Srpski političar iz CG Spasoje Tomić za RT Balkan kaže da bi "podrška rezoluciji o Srebrenici od strane Crne Gore koju je kao stav premijera Spajića preneo nemački savetnik bila još jedan nož u leđa Srbima uopšte i Srbiji, što svakako ne bi doprinelo dobrosusedskim odnosima".

"Onaj ko podrži rezoluciju, taj se ne razlikuje od Nasera Orića koji je počinio zločine nad Srbima u Srednjem Podrinju i Birču, gdje je ubijeno 3.267 ljudi. Apsolutno se zalažem da se poklonimo žrtvama svih zločina, ali ne može se pričati da se desio neki tzv. genocid u Srebrenici što je manipulacija i konstrukcija, a da se srpske žrtve u Bratuncu, Skelanima, Kravici, Bjelovcu i drugim mjestima zaborave i da se o njima ne priča", kaže Tomić.

Dodaje da "svima onima koji traže da se podrži sramna rezolucija poručuje da odu do Bratunca, da popričaju sa Branom Vučetićem, Radojkom Filipovićem i sa mnogim drugima" s kojima je, kaže, i sam pričao "pa možda posle toga osete neku empatiju prema srpskom narodu i prestanu da pokušavaju da nas predstave onakvima kakvi niti smo bili niti ćemo biti".

Politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević kaže da se rezolucijom o Srebrenici, čije se usvajanje planira u UN, želi istaći da su "Srbi činili zločine koji se osobito izdvajaju u svojoj težini i okrutnosti, i da se zato i insistira na terminu – genocid".

"Svakako, dužnost slobodnih građana Crne Gore, kao i njihovih političkih predstavnika, jeste da u svakom trenutku zastupaju pravdu i istinu. Oni treba da budu 'sponzori' i 'kosponzori' istinitih istorijskih činjenica, a ne jednog pogleda na dešavanja koji je očigledno neispravan. Na takav način treba graditi i novu, pravedniju i prosperitetniju Evropsku uniju", kaže Vukićević.

I politički konsultant Vladimir Dobrosavljević za RT Balkan kaže da je ovakav stav bio očekivan, pogotovu prilikom posete Spajića Nemačkoj „koja očigledno ima višak entuzijazma da na svaki način progura rezoluciju o Srebrenici“.

"Podsetiću da je Crna Gora verovatno jedina zemlja čija je Skupština dvaput donosila rezoluciju Srebrenici. Na neki način, kao da svaka nova vlast mora da se dokazuje i da zapadnim partnerima pokazuje da ne menja kurs. Sve ovo treba doživeti kao širu strategiju i pokušaj zapadnih saveznika da pošalju poruke samoj Srbiji, da utiču na njene stavove i približe je njihovim bezbednosnim i geopolitičkim zahtevima koji se pre svega odnose na sukob u Ukrajini", kaže Dobrosavljević.

Ako se zna da Milojko Spajić vlada dobrim delom zahvaljujući glasovima onih koji se u Crnoj Gori izjašnjavaju kao Srbi, kakvu poruku on ovakvim stavom šalje tim ljudima?

"Crna Gora je država koja je opterećena untrašnjepolitičkom dinamikom i protivrečnostima. Od toga da imaju dva najveća narko-kartela u ovom delu Evrope, imaju situaciju da imaju bivšeg predsednika države i čoveka iz senke koji govori o krvnoj osveti, imaju najviše ubistava po glavi stanovnika u celoj Evropi, imaju probleme sa korupcijom u pravosudnom, bezbednosnom sektoru, pored svega toga decenijama se stvarao simbiotički odnos između organizovanog kriminala i državnog vrha. Uz sve to je država sa više nacija, bez većinske nacije, sa više konfesija i to sve stvara neuralgičnu tačku. Prosto, Crna Gora trenutno nema kapaciteta da se odupre jednoj vrsti pritiska koji se dešava prema Srbiji i prema sunarodnicima u čitavom regionu u pokušaju da se disciplinujemo", kaže Dobrosavljević.

PUTIN OVO JEDVA ČEKA! Ukrajina gori, Amerika rešila da pokrene katastrofu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA