Najnovije

OVAJ PUT "HIBRIDNA ŠARGAREPICA": Borelj o "istorijskoj šansi Zapadnog Balkana za članstvo u EU" - sa sve Turskom i Ukrajinom

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija imaju istorijsku priliku da svoju budućnost čvrsto povežu sa Evropskom unijom, prenosi Koha.
Borelj

Borelj

Povodom 20 godina od najvećeg talasa proširenja EU kada je u Uniju primljeno deset novih članica, Borelj je u saopštenju naveo da EU nije završila svoj posao.

„Naš posao na ponovnom ujedinjenju kontinenta nije završen. Znali smo to pre 2022. godine, a znamo još bolje danas, zbog ruske agresije na Ukrajinu. Poslednjih godina milioni Evropljana pokazali su volju i nadu da se pridruže projektu EU. Zapadni Balkan, Turska, Ukrajina, Moldavija i Gruzija imaju istorijske prilike da čvrsto povežu svoju budućnost sa Evropskom unijom. Proširenje EU je transformativna politika koja povećava bezbednost, pravdu i demokratiju, povećava životni standard Evropljana”, rekao je Borelj.

On je dodao da EU i zemlje kandidati sarađuju u oblasti bezbednosti i odbrane, kako bi se zajedno suočili sa brojnim geopolitičkim izazovima.

Borelj je naglasio da EU takođe radi na reformi i da ima za cilj veću, ali i moćniju Uniju.

“Zemlje kandidati i Evropska unija imaju istorijsku šansu da izgrade veću, dublju i jaču Evropsku uniju“, kazao je Borelj.

Pročitajte OVDE šta Vučević kaže o budućoj vladi Srbije

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA