Najnovije

VUČIĆEVO UPOZORENJE: Šta sledi posle rezolucije o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodio je akciju srpske diplomatije kojom je odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u UN, a da se radi o dobro procenjenim posledicama koje bi imalo izglasavanje, svedoče izjave koje dolaze od samih Bošnjaka iz kojih se jasno vidi da je donošenje ovakvog akta samo početak daljeg delovanja koje za krajnji cilj ima stigmatizaciju Srba kao nacije odgovorne za genocid, a potom i naplatu ratne odštete.

Vučić je uoči odlaska u NJujork upozorio da bi karakterisanje događaja iz Srebrenice kao genocida i izglasavanje ove rezolucije u UN imalo dalekosežne posledice po srpski narod, Republiku Srpsku i Srbiju.

- Mi smo sami i takvi sami suprotstavićemo im se po pitanju rezolucije, koliko god možemo svom svojom snagom - rekao je predsednik Srbije.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo navodi da bi usvajanje rezolucije imalo za posledicu moralnu odgovornost cele srpske nacije i krivično-pravnu političkog sistema Republike Srpske i Srbije.

Navodna aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović je kritikovala diplomatsku akciju srpskog državnog vrha i istakla da odgovornost za navodni genocid imaju i druge srpske relevantne institucije poput SPC i SANU.

- Meni je potpuno jasno odakle ovoliko mnogo opiranja da se donese rezolucija jer će rezolucija na neki način, bez obzira što nijednog trenutka ne krivi ceo srpski narod, ali će na neki način dovesti u vezu makar i posredno tadašnji politički vrh Srbije – rekla je Ćorovićeva.

Iako nijednom presudom nije utvrđena odgovornost države Srbije za događaje u Srebrenici, Aida Ćorović navodi da za to postoji na desetine, stotine ili hiljade posrednih dokaza.

Kako je navela, odgovornost za događaje u Srebrenici snosi i RTS, Srpska pravoslavna crkva i Srpska akademija nauka i umetnosti.

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je da će Sarajevo insistirati na isplati ratne odštete od Srbije i najavio svaku dalju diplomatsku aktivnost protiv Beograda navodeći da Vučić i Srbija ne zaslužuju nikakvo poštovanje.

Rode iznenađen što je Kurti iznenađen: "Znao je da je ZSO uslov"

Izvor: Politika.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA