Najnovije

NEZAUSTAVLJIVI: Rusi preuzeli kontrolu nad delom Volčanska - oslobođeno i mesto Bugrovatka

Ruske trupe preuzele su kontrolu nad nekim oblastima Volčanska, rekao je šef administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.
Ruski vojnik

Ruski vojnik

"Za sada, ukrajinske oružane snage pružaju otpor kako u samom gradu, tako i na prilazima sa istoka. Ali u isto vreme, zapadni i severni deo Volčanska već kontrolišu ruske trupe", kazao je Gančev za TV Prvi kanal.

Prema njegovim rečima, u bliskoj budućnosti ruska grupa trupa "Sever", koja trenutno deluje u severnom pravcu Harkovske oblasti, počeće da oslobađa selo Lipci.

Ministarstvo odbrane Rusije u međuvremenu je potvrdilo da je grupacija "Sever" oslobodila još jedno mesto u Harkovskoj oblasti. U pitanju je naselje Bugrovatka.

Ministarstvo dodaje da su ruske jedinice grupacije "Sever" probile ukrajinsku odbranu i prodrle duboko u Harkovsku oblast. 

Kod mesta Vesjoloje, Volčansk i Lipci uništena je živa sila i tehnika. U tom regionu Ukrajinci su izgubili 135 vojnika, a kod mesta Starica, kako se navodi u poslednjem izveštaju MO Rusije, odbijen je kontranapad 120. ukrajinske brigade teritorijalne odbrane. 

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov rekao je za "NJujork tajms", da se situacija u Harkovu "svakog časa približava kritičnoj".

"Situacija je na ivici. Svakog sata postaje kritičnija", požalio se Budanov.

Ukrajinski general-potpukovnik smatra da ruske snage napadaju severoistok kako bi primorale Ukrajinu da uključi u borbu ionako tanke rezerve ukrajinskih vojnika i odvrati ih od borbi na drugim mestima.

"Kijevu će biti teško da preusmeri tamo dodatne jedinice, pošto su one zauzete u drugim oblastima", ocenio je.

Ruska vojska već nekoliko dana aktivno napreduje u oblasti Harkova, pa je tako Ministarstvo odbrane 12. maja objavilo oslobađanje naselja Borisovka, Ogurcovo, Pletenevka, Pilnaja i Strelečja, a dan kasnije da su oslobođena i naselja Gatišje, Krasnoje, Morohovec i Olejnikovo.

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA