Najnovije

ZAHAROVA O ZAPADU: Postaju bukvalno - satanisti!

Svaka država koja se združila sa Zapadom je neposredno posle toga prešla na satanizam, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zaharova

Zaharova

Kao primer je navela izjavu predsednika jermenskog parlamenta Alena Simonjana koji je pozvao da se "proveri zašto Crkva ne plaća porez i da se s pravne tačke gledišta razmotri šta to jedan sveštenik, koga u ruku ljube, radi više od običnog biznismena koji plaća porez i kupuje municiju za vojsku".

U isto vreme u Vrhovnoj radi, frakcija stranke "Evropska solidarnost" i Petar Porošenko zahtevaju da se pitanje potpune zabrane kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) vrati na dnevni red, navela je Zaharova.

"Zašto oni koje Zapad uzme pod svoje, bukvalno postaju satanisti", upitala je Zaharova na Telegramu.

Naime u Jermeniji se odnedavno održavaju protesti protiv trenutnog režima, a demonstranti, nezadovoljni kako teče postavljanje granice sa Azerbejdžanom, zahtevaju ostavku premijera Nikola Pašinjana.

Na čelu protesta je u jednom trenutku bio namesnik Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve arhiepiskop Bagrat Galstanjan, koji je pred više hiljada okupljenih ljudi izjavio da će raditi na smeni premijera Pašinjana. Nezadovoljni građani Jermenije se i dalje svake večeri okupljaju na teritoriji rezidencije Katolikosa svih Jermena u Jerevanu, u dvorištu crkve Svete Ane, prenose "Novosti Jermenija".

Tvrdnje da crkva ne plaća porez su najblaže rečeno laž, izjavio je za "Sputnjik Jermenija" šef kancelarije prvoprestonog Ečmiadzina, glavne svetinje jermenskih vernika, arhiepiskop Aršak Hačatrijan.

Jermenska apostolska crkva se ne suočava prvi put sa ovakvim optužbama i više puta je isticala da plaća poreze, ali i da je oslobođena određenih vrsta poreza zbog svojih obrazovnih, društvenih i dobrotvornih aktivnosti.

Namenik Šikarske eparhije arhiepiskop Mihael Adžapahan je ukazao da je Crkva videla i jače neprijatelje, borila se protiv boljševika, pobedila ih i nastavila svoje delovanje. "Kome vi pretite? Crkva je preživela takve drakonske mere, pa će preživeti i aktuelne jermenske vlasti", poručio je arhiepiskop Adžapahan.

Crkva ne plaća porez na imovinu, ali u isto vreme ne dobija sredstva od države za očuvanje i unapređenje duhovnih centara.

Jermenska apostolska crkva je uvrštena na listu od 1000 poreskih obveznika u Jermeniji. Na kraju 2023. godine je isplatila više od 435 miliona drama, zauzevši 758. mesto na listi. A prema rezultatima prvog kvartala 2024. godine platila je preko 147 miliona drama i zauzela 488. mestu.

Što se tiče Ukrajinske pravoslavne crkve, ona se od 2022. godine našla pod do sada neviđenim talasom progona u savremenoj istoriji zemlje. Ukrajinske vlasti uvode sankcije protiv sveštenstva, organizuju pretrese u crkvama, hapse monahe i vernike protiv kojih otvaraju neosnovane krivične postupke, zabranjuju aktivnosti UPC u različitim regionima zemlje i oduzimaju manastirska i crkvena imanja, a samu UPC pokušavaju da zabrane zakonom.

Pravno odeljenje Ukrajinske pravoslavne crkve je naglasilo da se predlogom zakona o ukidanju kanonske UPC krši pravo na slobodu veroispovesti ukrajinskih državljana koji pripadaju toj crkvi.

Pročitajte OVDE šta Sijarto kaže o Ukrajini

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA