Najnovije

ZAHAROVA OŠTRO O "SREBRENICI": Dokument je anti-srpski!

Rusija se zalaže za povlačenje nacrta rezolucije o "genocidu" u Srebrenici 1995. godine, koji bi trebalo da se razmatra pred Generalnom skupštinom UN, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zaharova

Zaharova

Predlog da se uspostavi međunarodni dan sećanja na žrtve "genocida" u Srebrenici predstavlja ispolitizovanu inicijativu koju forsira ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija, uz podršku država NATO-a, kaže Zaharova.

"Upravo je NATO odgovoran za tragične događaje u Jugoslaviji koji su doveli do pogibije ljudi različite etničke i verske pripadnosti, uključujući i Srebrenicu i okolinu", ističe portparol ruskog MSP-a.

"Pozivamo autora nacrta rezolucije da povuče dokument", rekla je Zaharova i dodala da je međunarodna zajednica u Rezoluciji Generalne skupštine br. 69/323 iz 2015. godine usaglasila jedinstveni datum, 9. decembar, kada se odaje počast svim žrtava genocida ma gde da se on dogodio.

"Nacrt ove rezolucije ne može da obezbedi nacionalno pomirenje u Bosni i Hercegovini. On može samo da pojača nesuglasice u toj zemlji i na Balkanu u celini", smatra Zaharova, prenosi TASS.

Ističe da dokument ima antisrpski naboj i da je to očigledno.

"U dokumentu nema direktne optužbe na račun srpskog naroda ali se poziva na odluke Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde o Srebrenici koje se teško mogu nazvati pravednim prema Srbima, što su priznali i mnogi učesnici protesta koji nisu imali simpatije za Srbe. Te odluke ne uživaju podršku u zemljama balkanskog regiona i sveta", istakla je Zaharova.

Od posebnog je značaja činjenica da se inicijativa forsira pri čemu se krše procedure unutar same BiH, a Republika Srpska više puta iznosila svoje neslaganje, kaže Zaharova.

Pročitajte OVDE o novom termobaričnom oružju armije RF pod nazivom “Zmaj”

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA