Najnovije

Kurti nad Srbima vrši medicinsku torturu

LJudska prava su ukinuta u najstrože čuvanom zatvoru u Podujevu, a advokati i porodice pritvorenih Srba s razlogom su ozbiljno zabrinuti za njihovo zdravlje.

Dok režima Aljbina Kurtija ističe kandidaturu za članstvo u Savetu Evrope, tvrdeći da poštuje ljudska prava, u čemu ima podršku s brojnih zapadnih adresa, uslovi u zatvoru u selu Grdovac kod Podujeva, jednom od najstrože čuvanih na Kosmetu, jedan su od primera da je istina potpuno suprotna od takvih tvrdnji.

Na tretman se žali sve veći broj srpskih zatvorenika. Posebno oni čije je zdravlje i pre utamničenja bilo narušeno doživljavaju pravu "medicinsku, tačnije lekarsku torturu".

To za "Politiku" ističe Milan Kostić, bratanac Zorana Kostića (74), koji je uhapšen u septembru prošle godine.

Zoran Kostić je uhapšen ispred svoje kuće, pošto je na poziv radnika prištinskog KEDS-a pozvan da, navodno, s njima očita brojilo. Umesto provere utroška struje, tu su ga već čekali specijalci kosovske policije i uhapsili ga.

"Ovo je jednostavno se može reći, prava katastrofa. Ne samo moj stric, koji je težak srčani bolesnik, već i ostali zatvorenici koji su i pre pritvaranja imali debelu zdravstvenu dokumentaciju o bolesti, doživljavaju lekarsku torturu", kaže Milan Kostić.

On objašnjava da njegov stric, koji je pred sudiju izveden tek posle sedam meseci, u aprilu, gde ga osamdesetogodišnji Albanac nije optužio, već je samo rekao da je 'bio u grupi', poslednjih meseci ne može na noge.

"Na suđenja ga vode zatvorski čuvari, a kada su posete, uvek je u pratnji bar jednog srpskog zatvorenika jer sam ne može ni dva metra", kaže nam Milan Kostić, inače i predsednik Privremenog veća opštine Vučitrn.

Ogorčeno dodaje da je pod znakom pitanja koje lekove njegov stric dobija.

"Daju mu šaku lekova, a on ni kod kuće nije sam znao šta da pije, dok mu ukućani ne objasne. Pozivam predstavnike međunarodne zajednice, Crvenog krsta, Euleksa Unmika, ali i predstavnike Svetske zdravstvene organizacije da posete zatvor u Podujevu i sami se uvere kakav tretman ima ne samo moj stric već i ostali Srbi koji su bolesni, a prema kojima se krajnje nehumano odnose", navodi Kostić.

On dodaje da su "Srbima koji su sami u ćeliji, nedavno oduzimali stvari, pa su tako, recimo, ako je neko imao dve trenerke jednu oduzeli, a oduzimali su čak i ukrštenice".

Da je zdravstveno stanje Kostića "izuzetno teško" za "Politiku" kaže i advokat Predrag Miljković, koji zastupa Kostića, jednog od najuglednijih privrednika ne samo u Prilužju već i na teritoriji centralnog Kosmeta, a za kojeg je odbrana više puta nudila jemstvo, ali i bezuspešno tražila da ga pregleda neko od specijalista, tačnije kardiolog, i da mu se urade sve medicinske pretrage. 

Inače, advokat Miljković, koji zastupa i B.T, osumnjičenog da je navodno učestvovao u događajima u Banjskoj 24. septembra prošle godine, za "Politiku" je ponovio da će "odbrana i porodica od suda da traže lekarsku dokumentaciju s obzirom na to da i posle sedam meseci njegov klijent ima šipku u nozi, pa se s pravom sumnja na neadekvatan medicinski tretman". 

Na lekarski tretman u zatvoru u Podujevu svojevremeno se žalila i porodica Slađana rajkovića (53), ukazujući da je on u pritvoru smršao oko 30 kilograma.

U zatvoru u Podujevu je i Dragiša Milenković (53), nekadašnji čuvar zatvora u selu Dubrava, koji se kao i Trajković tereti za navodni ratni zločin, a koji je dugogodišnji dijabetičar. Porodica Milenkovića, koji je uhapšen prošle godine na leto, ali i odbrana su zahtevali da mu sud odredi blažu meru, odnosno kućni pritvor kako bi imao adekvatno lečenje, ali se sud o zahteve oglušio. 

U zatvoru u Podujevu među pritvorenim Srbima koje su Kurtijevi specijalci uhapsili u poslednjih godinu dana nalazi se i Žarko Zarić (70) iz sela LJubožda kod Istoka, koji je takođe lošeg zdravstvenog stanja.

Uprkos svim tim primerima, upitno je kada će se i da li će se međunarodna zajednica i lekarska udruženja, ali i humanitarne organizacije pozabaviti slučajevima zatočenih, a bolesnih Srba, kojima rodbina dostavlja isključivo lekove s "kosovskom deklaracijom", jer su oni sa srpskom, na koje su navikli, zabranjeni. 

PUTIN OSUJETIO NAJVAŽNIJU AMERIČKU MISIJU: Tajni plan usmeren protiv...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA