Најновије

Црногорска опозиција: Нема више блефирања

ПОДГОРИЦА - Најновији извештај Европске комисије о напретку Црне Горе, као и коментар премијера Мила Ђукановића на ту тему, показују да је црногорска влада почела да губи ентузијазам, када су у питању евроинтеграције, каже за „Новости“ Славен Радуновић из Демократског фронта, председник скупштинског Одбора за европске интеграције.
Прешједник Ђукановић (Фото predsjednik.gov.me)

Прешједник Ђукановић (Фото predsjednik.gov.me)

Радуновић, каже, није изненађен извештајем који је веома критичан по питању напретка у владавини права, и борби против криминала и корупције. Очигледно је да Ђукановић и његова влада не могу да испуне оно што од њих очекује ЕУ, да се обрачунају са криминалом и корупцијом. Пре годину дана сам казао да ће Влада Црне Горе почети да губи ентузијазам за европске интеграције, што показује и изјава премијера Ђукановића о могућности да се Црна Гора захвали ЕУ - каже Радуновић. Ђукановић је, коментаришући могућност замрзавања преговарачког процеса због заостајања у поглављима 23 и 24 казао да то није ништа необично.
Прочитајте још: Припреме пуном паром, војници парадирају десетине километара дневно!
- Клаузула о неравнотежи је нешто што до сада није било уписано у преговарачке оквире, али је постојало. Сетите се, Хрватска није имала ту уговорну клаузулу, али је имала суспензију преговора. Дакле, ЕК као један од партнера увек има тај механизам да одустане од преговора уколико види да једна земља кандидат не иде довољно добро. Такође, земља кандидат има право, као што је то Исланд урадио, да каже извините, мени се више ово друштво не допада. Тако да то је, рекао бих, суштина једног партнерског процеса какав је процес преговора између ЕУ и земље кандидата. То није нешто чиме треба плашити, посебно не Црну Гору, казао је Ђукановић. Радуновић, међутим, не гледа тако ноншалантно на извештај ЕК, и каже да он указује на суштински проблем Црне Горе. - Након овог извештаја који је негативан у делу владавине права, јасно је да Мило Ђукановић више не може да блефира и замазује очи Европи. Не може више да сакрије непостојање воље за обрачун са криминалом и корупцијом на којима почива црногорски режим - каже Радуновић. - Нама који живимо у Црној Гори, али и страним дипломатама, јасно је да се овај режим неће одрећи услуга подземља и мафије, који су, између осталог, у коруптивним и нетранспарентним приватизацијама приграбили богатство свих грађана Црне Горе. По мишљењу Радуновића, поређење са Исландом, које је направио Ђукановић је - лицемерно: - То је још једна маркетиншка егзибиција Владе која се пласира на државној телевизији и Пинку Монтенегро, где је сезона била веома успешна, Црна Гора просперитетна, а наша економска будућност сјајна. Александар Пејовић, главни преговарач са ЕУ, казао је да је Црна Гора у стратешким документима већ идентификовала изазове у појединим областима на које указује Европска комисија. Он је јуче разговарао са амбасадорима земаља чланица ЕУ о извештају о напретку: - Оцене, а посебно препоруке ЕК су важне за Црну Гору јер показују где смо одрадили добар посао, где треба наставити или интензивирати започете активности и мере или предузети нове. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА