Најновије

Откријте политичаре одговорне за паљење амбасада

Стране дипломате нису задовољне резултатима истраге радне група МУП-а и очекују да се расветли политичка позадина паљења амбасада у Београду.
Амбасадор САД Мајкл Кирби (принскрин Јутјуб)

Амбасадор САД Мајкл Кирби (принскрин Јутјуб)

Радна група још није обавестила никога у амбасадама о резултатима истраге, већ су дипломатски представници чији су објекти били нападнути сазнали то из медија. Четворицу бивших високих функционера МУП радна група је означила одговорнима за немире 21. фебруара 2008. јер нису спречили паљење дипломатских представништава. Кривци су тројица генерала: Младен Курибак, тадашњи начелник Управе полиције, генерал Боривоје Тешић, тадашњи командант Жандармерије, генерал Стеван Бјелић, у то време начелник београдске полиције. На листи је и Слободан Вуколић, тадашњи начелник Управе полиције Београда.
Прочитајте још: Припреме пуном паром, војници парадирају десетине километара дневно!
Истрага је показала да полиција 20 минута није реаговала на хулиганске изгреде. Међутим, још није јасно да ли је командни кадар полиције то учинио по налогу некога из тадашњег политичког врха. На ове нереде се од почетка гледало као на случај са политичком позадином. Демократска странка је прозивала владу Војислава Коштунице за то што није зауставила насиље. Напад на амбасаде уследио је после протестног скупа “Косово је Србија”, који су у Београду организовали и партије на власти и опозиција. Окупљенима су се обратили и тадашњи председник ДСС и премијер Војислав Коштуница, као и ондашњи лидер СРС Томислав Николић. Председник Србије Борис Тадић није био на скупу због посете Румунији. Министар унутрашњих послова Драган Јочић налазио се у болници, а његове обавезе је преузела Мирјана Орашанин, државни секретар у МУП-у, док је директор полиције Милорад Вељовић био у Београду. Због нереда су ухапшена 192 изгредника, а повређених, међу којима је било и 35 полицајаца, било је укупно двеста. Тог дана у запаљеној амбасади САД настрадао је Зоран Вујовић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА