Најновије

Сутра изложба ослобађање Београда

БЕОГРАД - Изложбу "Ослобођење Београда - 70 година после" ће почети сутра у Галерији Историјског архива Београда. Ова поставка поводом 70 година од ослобођења српске престонице кроз документа Историјског архива Београда обухвата све важне аспекте догађаја из октобра 1944. године и борбе за ослобођење престонице.
Први светски рат (Фото: ЈуТјуб)

Први светски рат (Фото: ЈуТјуб)

На 35 изложбених паноа биће представљено страдање цивилног становништва, ослободиоци - Црвеноармејци, припадници Народноослободилачке војске, грађани Београда као и прослава ослобођења и успостављање нове власти, док је централни сегмент изложбе посвећен београдским илегалцима. По први пут јавности ће бити представљен новоформирани Легат Саве Анђелковића, једног од учесника борби који, између осталог, чине предмети из октобарских борби за Београд: наоружање, муниција, легитимације, мапа града са уцртаним бункерима и утврђењима. Народноослободилачка војска Југославије и јединице Црвене армије после вишедневних борби ослободиле су Београд 20. октобра 1944. године, а масовно учешће Београђана једна је од главних карактеристика те операције. Приликом борби погинуло је приближно 4.000 војника Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије, који почивају на Спомен-гробљу ослободилаца Београда.
Прочитајте још:(ТРЕЈЛЕР) Документарац о Едварду Сноудену: „Citizenfour“(ТРЕЈЛЕР) Амерички снајпер
Они су дали велики допринос победи антифашистичких снага, а битка за Београд се сматра једном од најзначајнијих операција на Балкану у Другом светском рату. Изложбу организују Историјски архив Београда и Град Београд, а у сарадњи са Југословенском кинотеком поставку прати и филм Дејана Косановића о ослобођењу српске престонице. Аутори изложбе и каталога су Снежана Лазић, Слободан Мандић, Владимир Мијатовић, Јелена Митровић Коцев, Мирјана Обрадовић и Исидора Стојановић, а моћи ће да се погледа до краја године. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА