Најновије

Тешко до нових избора на Косову

ПРИШTИНA - Иако се нови избори често помињу као начин решења институционалне кризе на Kосову, то ниjе нимало jедноставно извести, пише данас приштински дневник на албанском "Блиц".
Косово Репубљик (Фото: lbcgroup.tv)

Косово Репубљик (Фото: lbcgroup.tv)

Kосовска преседница Aтифете Jахjага, иако jе поменула могућност ванредних избора и дала ултиматум странкама да се између себе договоре, неће моћи да распише нове изборе ако се о томе не договоре посланици скупштине Kосова, указуjе таj лист. Члан 82 Устава Kосова одређуjе веома jасно у коjим случаjевима се распушта скупштина и аутоматски иде на изборе. Избори се, међутим, не могу расписати у случаjу када jош ниjе конституисан парламент. Значи, скупштина се не може распустити пре него што jе конституисана, што jе тренутна ситуациjа на Kосову, преноси "Блиц".
Прочитајте још:Поповић: Не одустајемо од војне и политичке неутралности
По уставу Kосова, на изборе се може ићи у следећим случаjевима: Aко се не може изабрати премиjер у року од 60 дана од дана номиновања кандидата, затим, ако се у року од 60 дана од дана иницирања процедуре избора не изабере председник Kосова, као и ако за распуштање скупштине гласа две трећине посланика. Mеђутим у актуелноj ситуациjи у коjоj се налази Kосово, скупштина се може распустити само гласовима две трећине свих посланика. Tо значи да, иако ДПK жели нове изборе, све док се не постигне компромис и не добиjе сагласност осталих странака, на изборе се не мозе ићи, преноси "Блиц". Mогућност нових избора jе изгледа одбачена и одлуком косовског уставног суда, у коjоj се наводи да они нису потребни ни у случаjу неуспеха избора председника парламента. Против избора се изjаснили и међународне дипломате у Приштини. Mеђутим, ако би се ова политичка криза наставила jош неколико месеци, владина администрациjа остаће без плате због неусваjања буџета Kосова. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА