Најновије

Све више жена у војсци Србије!

БEOГРAД - У Србиjи jе сваки jеданаести припадник оружаних снага жена, а министарства одбране држава западног Балкана последњих неколико година активно раде на њиховом привлачењу за воjни позив.
Ана Тадић - пилот у српској авијацији (Фото: ЈуТјуб)

Ана Тадић - пилот у српској авијацији (Фото: ЈуТјуб)

Студиjа "Положаj жена у оружаним снагама држава западног Балкана", коjа jе представљена у Дому Воjске Србиjе у Београду, показала jе да жене наjмање заступљене у морнарици, 0,69 одсто, у ваздухопловству и противваздухопловноj одбрани - између 1,5 и 4,89 одсто и у копненоj воjсци између 3,85 и 4,93 одсто. Oне су, како се додаjе, наjвише заступљене на наjнижим позициjама у хиjерархиjи с обзиром да jе воjно школовање тек однедавно отворено за жене. Статистички гледано, жене су наjвише заступљене у другим службама у оружаним снагама, попут цивилних лица у воjноj служби, медицинског и административног особља, воjне полициjе, резервиста са пуним или половином радног времена... У тоj категориjи, како се наводи у студиjи коjа jе урађена уз подршку Програма Уjедињених нациjа за развоj (УНДП) и министарстава одбране Србиjе, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Mакедониjе, жене су заступљене између 9,81 одсто и 41,24 одсто.
Прочитајте још:Доњецк под ватром украјинске армије – ноћ прошла у сталним нападима!
Према речима државног секретара у Mинистарству одбране Србиjе Зорана Ђорђевића, родна равноправност и равномерна заступљеност жена и мушкараца представљаjу темељно право и вредност сваког друштва, због чега jе Србиjа 2010. усвоjила Национални акциони план за примену Резолуциjе 1325 Уjедињених нациjа – Жене, мир и безбедност. Србиjа се тиме сврстала у круг земаља коjе примењуjу стандарде и препоруке Уjедињених нациjа, Eвропске униjе у погледу родне равноправности, оценио jе Ђорђевић. Oн jе истакао да се анализом података може видети да jе заступљеност жена у сектору безбедности знатно повећан од почетка примене акционог плана, односно да jе са 26 одсто 2010. њихов броj порастао на 32,51 одсто 2013. Aктивности Mинистарства одбране на промоциjи воjног позива, како jе обjаснио Ђорђевић, довеле су до тога да се повећа жеља код зена за уписом у Воjну гимназиjу, Воjну академиjу и Воjномедицинску академиjу. Жене су веома заинтересоване за воjни позив и показало се да конкурише више жена, чиме jе процес конкурса постао знатно квалитетниjи, подвукао jе Ђорђевић. Kоординаторка и стална представница УНДП у Србиjи Ирена Воjачкова Солорано изjавила jе да податке о положаjу жена у оружаним снагама не треба прихватити олако, jер jе то, како jе рекла, политика коjа се мења. Наставићемо да подржавамо овакве догађаjе коjи ће променити начин размишљања у вези са овом темом, jер се свет састоjи и од жена и од мушкараца и ако желимо да оружане снаге ефикасно штите, у њима мораjу да буду и мушкарци и жене, поручила jе Солорано. Према речима Боjане Балон из Kанцелариjе Центра за контролу лаког наоружања у jугоисточноj и источноj Eвропи (СEEСAЦ) постоjе жене коjе могу и хоће да обављаjу све послове раме уз раме са мушкарцима. "Tо не могу све жене, али не могу ни сви мушкарци", закључила jе Балон. Стереотипима о томе да jе воjни позив мушки и да зене не могу равноправно са мушкарцима да обављаjу задатке супротставља се и статистика коjа показуjе да jе у Mакедониjи 2012. двоструко више жена било међу десет одсто наjуспешниjих у односу на њихово учешће, наводи се у студиjи. Студиjа "Положаj жена у оружаним снагама држава западног Балкана" урађена jе у оквиру проjекта "Подршка интеграциjи начела родне равноправности у реформи сектора безбедности на западном Балкану", а издале су jе канцелариjа Програма Уjедињених нациjа за развоj (УНДП) и Центар за контролу лаког наоружања у jугоисточноj и источноj Eвропи (СEEСAЦ). Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА