Најновије

Амбасадор Албаније: Звиждано је нашој химни, иза инцидента не стоји Албанска страна!

БЕОГРАД - Амбасадор Албаније у Београду Иљир Бочка изјавио је вечерас да се ради на реализацији посете албанског премијера Едија Раме Београду, планиране за 22. октобар, и изразио уверење да иза инцидента са заставом "велике Албаније" није стајала албанска страна.
Заставе генoцидне Велике Албаније (Фото: Фејсбук)

Заставе генoцидне Велике Албаније (Фото: Фејсбук)

Бочка је, такође, оценио да српске власти треба недвосмислено да осуде екстремистичко понашање током утакмице између репрезентација Србије и Албаније. "Последње информације из Министарства спољних послова Албаније кажу да ствари воде ка реализацији (Рамине) посете", рекао је Бочка новинарима у амбасади Албаније. Инциденти на утакмици, према његовим речима, сведоче о томе колико су крхки односи народа на Балкану. На питање новинара ко је управљао дроном са заставом "велике Албаније", амбасадор је одговорио да он нема информација о томе и да чека да српска страна проследи информације, али да му не делује логично да иза тог инцидента стоји албанска страна. Бочка је изразио уверење да је неко пажљиво смислио како да поткопа атмосферу у односима двеју земаља и додао: "То сигурно није било са стране моје државе." Бочка је рекао и да нема никаквих индиција да су представици албанске делегације, који су на стадиону били у ложи, стајали иза тих активности. "Та теорија ми личи на образложење за пропусте у очувању реда и мира и других елемената који карактеришу фудбалске утакмице", рекао је Бочка и додао: "Ми чекамо јасне доказе, али не верујем да ће их бити". Упитан да ли он или званична Тирана осуђују појављивање заставе "велике Албаније" на стадиону у Београду, Бочка је избегао јасан одговор, рекавши да осуђује све антиспортске аспекте који су почели и пре саме утакмице. Када је реч о застави "велике Албаније", он је нагласио да у програму албанске владе не постоји идеја "ни велике ни мале Албаније, већ само Албаније" и да он зна само за симболе Албаније, а да га "други симболи не интересују". Амбасадор је истакао да је атмосфера на стадиону била врела и пре почетка утакмице, назвавши то демонстрацијом "хулиганизма, екстремизна и језика мржње", и поткрепио је своје речи снимком изласка фудбалера и интонирања химни, снимљеним телефоном једног од чланова албанске делегације. На снимку се чују звиждуци током интонирања химне Албаније, а све то дешавање је, како је рекао, завршено провокативном епизодом надлетања објекта са заставом. На питање да ли осуђује поступак албанског репрезентативца који је отео заставу српском фудбалеру, Бочка је изразио уверење да је албански младић вероватно мислио да је у питању застава Албаније јер је видео симболе - црвену боју, црног орла и слике две познате албанске историјске личности и да је зато то учинио. Он је рекао и да није унапред знао да ће утакмици присуствовати и Ољси Рама, брат албанског премијера, већ да је то сазнао тек када је албанска делегација стигла у београдски хотел. Раму је, према његовим речима, на утакмицу позвао Фудбалски савез Албаније и имао је карту за меч. Говорећи о протестној ноти која му је уручена у Министарству спољних послова Србије због, како је наведено, између осталог и "непримереног личног ангажовања" да се на аеродрому "Никола Тесла" пропусти већи број албанских држављана, супротно раније постигнутом договору УЕФА и националних фудбалских савеза, Бочка је демарш назвао "чудним".
Прочитајте још:(ВИДЕО) Погледајте како су радикали дочекали Путина!Албанци бацили молотовљев коктел на српски локал!
Он је рекао да се "случајно затекао на аеродрому тог дана" пошто је чекао групу својих пријатеља, које је лично позвао да дођу на утакмицу, о чему је недељу дана раније обавестио Ф С С, који му је обезбедио карте. "На аеродрому сам затекао блокиране представнике чувених албанских медија", као и људе који су преко Београда путовали даље и који су такође три сата били блокирани, рекао је Бочка. "Зато сам подигао глас и тражио да се поштују норме и стандарди слободног кретања", објаснио је албански амбасадор. Новинари су питали амбасадора и да ли је сигуран да на утакмици у Албанији не би било сличног понашања попут оног на стадиону "Партизана", као и шта значи свечани дочек албанских фудбалера у Тирани. Он је на прво питање одговорио да не искључује да би на стадиону могло бити екстремистичких елемената, али да то не би била масовна појава, а на друго је приметио да нико у Тирани није викао "Убијте Србе", већ да су фудбалери радосно дочекани "због добре утакмице". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА