Најновије

Колико дневно цигара смете да попушите, а да не нарушите здравље

Цигарете су, ако нисте знали, најпродаванији производ на планети, пошто се сваке године пазари око једног билиона, односно хиљаду милијарди комада. У питању је индустрија тешка више од 400 милијарди долара, што је чини једном од најмоћнијих на свету.
Цигаре су најпродаванији призвод на свету (Фото: technologijos.it)

Цигаре су најпродаванији призвод на свету (Фото: technologijos.it)

Срби нису највећи пушачи, премда мислимо да јесмо, али свакако јесмо релативно у врху листе, по проценту популације која пуши. Тај број се смањује, наравно, због пораста цена, због анти-кампање, па можда и због крајње неефикасних закона против пушења на јавним местима. Међутим, ако сте страствени пушач и ништа вас на овом свету не може натерати да се одрекнете свог слатког порока, вероватно сте се некада запитали колико је потребно да унесете у себе на дневној бази да бисте умрли. Математика је у овом случају јако једноставна. Процењено је да доњи лимит смртоносне дозе никотина може да буде и између 30 до 60 милиграма, односно од 0.5 до 1.0 милиграма по килограму одрасле особе. Пошто у просеку (дозволите нам да заокружимо) свака цигарета у себи садржи један милиграм никотина, једноставно се долази до цифре од минимум тридесет цигарета. Међутим, ово није ни коначна ни тачна рачуница, за случај да сте се уплашили од те друге паклице коју отварате данас. Пушач апсорбује само десети део никотина једне цигарете, дакле 0,1 милиграм, што значи да је потребно да попушите барем 300 цигарета у једном дану, односно 15 паклица, да би сте испустили душу. Та цифра је вероватно још и већа пошто ћете у току овог процеса из себе и избацивати оно што сте већ унели. Поред тога, истраживање из прошле године показује да је минимална доза и већа од тога, те неки научници тврде да је потребно прогутати од 500 до 1.000 милиграма или попушити од 6,5 до 13 милиграма по килограму, што је драматично више него што се обично мисли. Због овога рецимо америчка агенција за храну и лекове сматра да је мало вероватно да ће се било ко отровати никотином од пуког пушења.
Прочитајте још:Исхрана која спречава рак дебелог црева: Бирајте здраве масноће, повећајте унос влакана!Како да преко ноктију проверите здравље?
Ово свакако не значи да бисте са тим требало да се играте; на страну то што цигарете озбиљно штете вашем здрављу, што могу да изазову рак плућа и/или грла, импотенцију, стерилност, пушачку ногу, и тако даље: изненадићете се да до тровања никотином заправо и долази. Два брата су се фатално отровала након што су попушили седамнаест или осамнаест лула дувана; просипање високо концентрованог никотина по кожи такође може довести до тровања па чак и смртног исхода, а многи неискусни људи који беру дуван могу запатити од зелене дуванске болести јер имају дермални контакт са влажним листовима дувана. Извор: Телеграф.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА