Најновије

Јосиповић сменио Србина, јер је критиковао референдум и почетак рата у Хрватској!

Хрватски председник Иво Јосиповић експресно је сменио свог саветника и главног аналитичара, др Дејана Јовића, након његових тврдњи да је референдум о отцепљењу Хрватске од Југославије био „недемократски и нелибералан“. Јосиповић се најпре оградио од ставова Јовића, али то није стишало крајње оштре и негативне реакције многих хрватских политичара. Резултат тога је убрзо објављена смена.
Хрватски председник Иво Јосиповић (фото Флицкр)

Хрватски председник Иво Јосиповић (фото Флицкр)

- Рекао сам да се дубоко не слажем с изјавом Дејана Јовића, која је штетна и погрешна и стога сам донео одлуку о разрешењу - став је Јосиповића. А све је резултат текста „Само у митовима сваки народ жели државу. У стварности - не“, који је Јовић објавио у часопису „Политичка мисао“ и у којем је написао да су сви референдуми о независности на овим просторима, осим црногорског, били нелиберални, јер није било довољно слободе да се без страха од последица каже што се тачно мисли. - Успех хрватског референдума о отцепљењу од СФРЈ био је у великој мери резултат насиља, претњи и неслободе, а не слободно изражене воље у оквиру либерално-демократског поретка - стоји у наведеном чланку. - Можда су били „демократични“ ако се под „демократијом“ подразумева само утврђивање кога има више, а кога мање. Али, либерални сасвим сигурно нису били, јер није било довољно слободе да би свако без оправданог страха од драстичних последица могао рећи тачно оно што мисли. Није било довољно слободе. А нема је ни данас. Агресивност и насиље били су главне карактеристике наших референдума о независности. Ова констатација др Јовића одмах је изазвала бурне реакције у Хрватској, а реаговала је и канцеларија Иве Јосиповића изјавом да се председник не слаже са тезама свога саветника. Јосиповићев став је да је референдум о отцепљењу у Хрватској био одржан у демократској атмосфери, под теретом политике Слободана Милошевића и његових тенкова који су претили Хрватској.
Прочитајте још:Преко 13.500 цивила признато као жртве операција војске Украјине!Најмање 15. руске деце нестало у току образовног програма САД-а!Американци у паници: Особа заражена еболом била у контакту са чак 18 рођака!
За Јовића су референдуми у републикама бивше Југославије били заправо увертира за рат, прве епизоде рата, а не покушаји да се сачува мир. Поједини ставови Јовића већ су раније изазивали различите реакције, па га је хрватска десница проглашавала „лажним научником“, „Југословенчином“ и човеком који покушава да криминализује Домовински рат. Замерали су му што своје научне радове објављује „у региону“, пре свега у Србији, али и наводили да сарађује са енглеским обавештајним службама. Иако то никада Јовић није написао, стављало му се „на терет“ залагање да Хрватска и Србија истовремено уђу у ЕУ, како би се избегло да Хрватска уцењује српску страну. Неки аналитичари су чак тврдили да је др Дејан Јовић „безбедносни проблем Хрватске“, као и да покушава да изједначи партизански и четнички покрет. ПОГРЕШНО ВРЕМЕ Најновији Јовићев текст у „Политичкој мисли“ је дошао у погрешно време за његовог донедавног шефа који је у кампањи за председничке изборе. По многима је и реаговао тако брзо и сменио свог дугогодишњег саветника управо да се не би кампања вртела око Јовићевих ставова. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА