Најновије

Статус кво Европске Уније: Ни Москва, ни Кијев...

МОСКВА - Министри иностраних послова ЕУ решили су да препоруче самиту ЕУ 23-24. новембра да не укине санкције против Русије. Ова новост није сасвим пријатна. Али још гора је друга новост чисто за украјинску потрошњу. ЕУ такође није нашла потребан Украјини минимум од 2 милијарде евра за покривање гасног дуга пред Русијом. За Брисел је уобичајена ствар да седи на две столице, не решавајући ни један акутан пробле
Просторија за медијске конференције ЕУ - Брисел (Фото: Википедија)

Просторија за медијске конференције ЕУ - Брисел (Фото: Википедија)

У Луксембургу, где су разматране санкције, више су се чули гласови „проамеричког источног лобија“ – министара Пољске, Летоније и Литваније. Управо они су по реду и саопштавали новинарима да се Русија недовољно добро понаша да би јој се укидала ограничења.

Руски амбасадор у ЕУ Владимир Чижов прокоментарисао је све ове изјаве врло речито. Стиче се утисак да Европу неко тера да слушу мишљење „усијаних глава“ и не да јој да чује „хладне главе“, рекао је он.

Сматрам да израдивши политички курс санкција, ЕУ се већ приближила оној тачки када треба мислити о кретању у супротном правцу. Али Русија никога неће ни о чему да моли. Ми нећемо молити ЕУ или неког другог да укине санкције.

Прочитајте још:МОСКВА: Уколико Молдавија не буде неутрална, Придњестровље има право да се отцепи!

Санкције против Русије главни су инструмент Вашингтона за очување контроле САД над геополитичким простором у читавом евро-атлантском региону, рекао је у Москви министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров. Регулисање проблема у Украјини никада није било главно за Вашингтон. Главно је сачувати Украјину као раздражујући фактор у односима Русија-Европа.

Прорачуни да се Русија натера да одступи од правде применом претњи, притисака и санкција потпуно су илузорни. Ови кораци које европљани врше под строгим притиском од стране САД, противрече интересима самих држава ЕУ, за које је Русија један од водећих трговинско-економских партнера. Штета коју желе да нанесу Русији (одређене негативне појаве осећамо), наноси се и земљама ЕУ.

Друга болна тема ЕУ која је разматрана у Луксембургу и разматраће се на јесењем самиту ЕУ 23-24. октобра јесу односи са Кијевом. Тачније, „гасна превара“ кабинета Арсенија Јацењука.

Како би се поново приволела Словачка да Украјину дозволи гасни реверс, у Братиславу је чак хитно летела немачки канцелар Ангела Меркел. Словачка је спремна да помогне Украјини, али треба да Кијев такође реши своје проблеме, рекао јој је премијер Словачке Роберт Фицо. Имам утисак да Украјина очекује решење сопствених проблема од свих, осим од себе саме – приметио је Фицо.

А министар иностраних послова Чешке Љубомир Заоралек са своје стране рекао је да ЕУ може да да Украјини додатни новац за покривање дуга пред Гаспромом само уз јасне гаранције и уз пуну контролу ЕУ над њиховим циљаним коришћењем. Тачније Брисел се плаши да ће сва нова средства ЕУ бити једноставно ненаменски потрошена од стране нове власти.

Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА