Најновије

ЦИА прогони свог бившег шефа Леона Панету због мемоара неповољних по Обаму

Бивши  шеф ЦИА и ексминистар одбране САД Леон Панета сукобио се са главном шпијунском мрежом САД  којом је некад руководио. Због мемоара које је објавио под насловом „Достојне битке: Мемоари лидерства у рату и миру“.
ЦИА (Фото: Википедија)

ЦИА (Фото: Википедија)

Према правилима ЦИА, њени активни или бивши сарадници дужни су да врху агенције доставе све што имају намеру да учине јавним. Забрањено им је да те „материјале“ показују било коме пре него за то добију дозволу врха ЦИА. Иако му је све ово било добро познато, Панета је свом издавачу дозволио да почне и редактуру и продају књиге пре него што је за њу добио „коначно одобрење ЦИА“ - објавио је Вашингтон Пост. Извор истог листа открио је да је Панета „коначну дозволу ЦИА  добио око 1. септембра, а да је рукопис послао на редактуру већ у августу“.
Прочитајте још:Kрах „пројекта Украјина” биће највећи геополитички пораз САД
У претходним сличним случајевима, аутори су често судски одговарали и били приморавани да цео хонорар за књигу уплате ЦИА. Продаја књиге почела је 7. октобра, а издавачка кућа Пенгуин Прес  саопштила је да је Панетин рукопис био достављен Пентагону и ЦИА  раније него што се тврди. Сам Панета је наводно био толико љут што ЦИА одуговлачи са „провером књиге“ и због захтева да „редигује (преправи) неке делове“ - да је претио садашњем шефу ЦИА , Џону Бренану, да ће мемоаре објавити без дозволе ЦИА. У САД се овај скандал сматра „највећим у својој категорији“. Вероватно га не би било да Панета у мемоарима није државничке способности барака Обаме представио у приличном неповољном светлу. Вашинготн пост је објавио да је Панета за књигу добио три милиона долара. Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА