Најновије

Палестина почиње кампању за независност

ТЕЛ АВИВ, РАМАЛА - Палестинци ће у новембру покренуту дипломатску иницијативу за добијање међународног признања за независну државу, упркос упозорењима Израела и САД, рекао је палестински преговарач Саеб Ерекат.
Палестина и Израел - вечито непријатељство (Фото: muslimwriters.org)

Палестина и Израел - вечито непријатељство (Фото: muslimwriters.org)

Обраћајући се новинарима у Рамали, Ерекат је одбацио сваки покушај израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да се успротиви палестинским амбицијама за државност. "Ако он верује да може да одржи статус кво и да ћемо то урадити за њега, заборавимо га. То неће трајати после новембра, нећемо више тако," најавио је Ерекат. Од пропасти мировних преговора између Израела и Палестинаца у априлу, Палестинци су се окренули УН и међународним организацијама да траже признање државе. У новембру 2012. Палестинцима је де факто призната државност када су постали држава нечланица светског тела. Пошто се мировни преговори не воде, они су запретили да ће остварити планове и поднети нацрт резолуције Савету безбедности УН, тражећи крај израелске окупације. Међутим, сигурно је да ће се тој иницијативи противити САД, које су више пута уложиле вето на резолуције за које сматрају да подривају Израел.
Прочитаје још:МОСКВА: Запад треба да спречи употребу касетних бомби против цивила у УкрајиниДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Циркус у парламенту ЕУ!
У склопу дипломатске иницијативе они такође планирају да траже да се придрузе Међународном кривичном суду како би могли да туже израелске званичнике за ратне злочине. Ерекат је рекао да држава Палестина има намеру да постане члан МКС. Он је такође објаснио да му је државни секратар САД Џон Кери рекао овог месеца да ће се Вашингтон противити палестинским иницијативама. "Не знам да ли је он употребио термин вето али је рекао да СБ није опција. Био је врло јасан", рекао је Ерекат. Он је додао да је Кери поновио подршку Вашингтона за дводржавно решење да се реши сукоб али је упозорио да се ваља уздржавати од сваке акције која ће подрити напоре САД да се обнове преговори. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА