Најновије

Камерон не да новац, ЕК прети казнама

Велика Британија ће у законском року морати да уплати још 2,1 милијарду евра у буџет Европске уније, поручено је из Европске комисије.

Дејвид Камерон (Фото: ЈуТјуб)

Дејвид Камерон (Фото: ЈуТјуб)

Премијер Велике Британије одговара да та земља неће издвојити додатне две милијарде евра за европски буџет, упркос претњи Европске комисије казнама.

Велика Британија неће издвојити додатне две милијарде евра за европски буџет 1. децембра, поручује премијер Дејвид Камерон, упркос данашњој претњи Европске комисије казнама, преноси Бета. "Велика Британија неће платити две милијарде евра никоме 1. децембра и одбацујемо висину тог износа. Борићемо се против тога свим могућим средствима", истакао је британски премијер у Парламенту у Лондону. Камерон каже да су износ и рок Брисела за британску уплату "неприхватљиви". "Допуне буџета се праве сваке године, али никада се није дошло до захтева од две милијарде, што је 20 одсто нашег доприноса за прошлу годину", објашњава Кемерон. Додатне 2,1 милијарди евра за европски буџет износе петину укупног овогодишњег доприноса Велике Британије буџету ЕУ од 10,9 милијарди евра, преноси Би-Би-Си. Износ је одређен на основу ревидираних података о њеном БДП-у. Камерон је говорећи у Парламенту о прошлонедељном састанку са лидерима Европске уније, рекао да "нико није очекивао толики износ". "Две милијарде евра, то је више него бруто издвајање неких земаља", поручује Кемерон. Он је и у петак у Бриселу пред новинарима рекао да је захтев ЕУ за допуну буџета за 2014. неприхватљив. Европска комисија му је одговорила да тај захтев није био ненајављен и запретила Лондону казнама уколико одбије да уплати тражени износ. ЕК: Британија мора да плати Европски комесар за буџет и финансијско програмирање Јацек Доминик је новинарима у Бриселу рекао да је изненађен љутитом реакцијом Британаца на рачун који им је испостављен прошлог петка, преноси Танјуг. "Закон каже да морају да плате", истакао је Доминик. Доминик је истакао да је годишња корекција буџета рутинска операција у коју су биле укључене све земље чланице, укључујући и Британију.
Прочитајте још:Где је најбоље живети у Србији?
"Били су од почетка укључени у процес и обавештени о суми коју треба да плате, а обавештење о томе послато је унапред не само у мисије земаља чланица у Бриселу него и у престонице свих земаља чланица", рекао је комесар. Указао је да се до спорне суме дошло на основи података које је доставила британска национална агенција за статистику и одобрила британска влада. "Не могу исти подаци јуче да им се свиђају, а данас више не", напоменуо је европски комесар. Искључио је могућност да се о овој суми поново преговара, а да ће у случају да Британија не исплати дуг на време према њој бити покренут одговарајући поступак. Доминик није желео да наведе какве би конкретне последице Британија могла да сноси ако не плати, рекавши да ће о томе одлучивати председник Комисије и Савет ЕУ. Извор: РТС  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА