Најновије

Уједињене нације гласале против америчког ембарга Куби

ЊУЈОРК - Генерална скупштина Уједињених нација је данас, 23. годину за редом, огромном већином гласала против америчког вишедеценијског економског ембарга против Кубе.
Уједињене Нације (Фото: ЈуТјуб)

Уједињене Нације (Фото: ЈуТјуб)

За необавезујућу резолуцију под називом "Неопходност окончања економског, трговачког и финансијског ембарга наметног Куби од стране САД" гласало је 188 чланица Генералне скупштине, преноси Ројтерс. Против је био само Израел, а уздржале су се пацифичке острвске земље Палау, Маршалска Острва и Микронезија. Резултат гласања је био исти као и пре годину дана. Кубански министар иностраних послова Бруно Родригес апеловао је на САД да промени курс јер ембарго тешко погађа кубански народ и изазвао је кумулативну економску штету од преко билион долара. Он је позвао владу САД да са Кубом успостави односе узајамног поштовања, наглашавајући да Куба никад неће одустати од свог суверенитета. Амерички изасланик Роналд Годар је одбацио резолуцију, рекавши како Хавана користи годишње гласање у ГС као покушај да на друге пребаци кривицу за економске проблеме за које је сама крива.
Прочитајте још:Да ли Американци убијају Путина исто као Чавеза и Шешеља?!ЕУ прети: Оштро ћемо реаговати ако Мађарска уведе нови порез!
Иако је резолуција о ембаргу према Куби необавезујућа и симболична, она јасно одсликава изолованост САД у односу на ово питање - једно од ретких по којем су сви амерички западни савезници несагласни са САД. Представници неких земаља су искористили данашњу прилику да похвале Кубу због тога што је у Западну Африку погођену еболом послала више лекара него било која друга земља. Иран је ту похвалу изнео у име Покрета несврстаних, који има 120 чланица, а Боливија у име Групе 77 земаља у развоју (плус Кина), а одвојено су допринос Кубе борби против еболе изнели Индија и Мексико. На данашњу политику САД према Куби утицај између осталог имају и домаћи политички интереси на Флориди, где се избеглице са Кубе противе сваком помирењу Вашингтона са бившим кубанским председником Фиделом Кастром и његовим братом, садашњим председником Раулом Кастром. Извор: Танјуг  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА