Најновије

БРИСЕЛ: Потребне су додатне мере штедње

БРИСЕЛ - Француска, Италија и друге земље еврозоне са прекомерним буџетским дефицитом, које су се "провукле" кроз првобитни преглед буџета за 2015, можда ће морати да покрену додатне мере, саопштила је данас Европска комисија.
Проблеми у ЕУ (фото: lse.ac.uk)

Проблеми у ЕУ (фото: lse.ac.uk)

Детаљнија процена буџета која ће се обавити идућег месеца показаће да ли су такве мере потребне, изјавио је европски комесар за економска питања Јирки Катаинен, а пренела агенција Франс прес. "Неке земље су у последњи минут измениле своје буџетске планове. У сваком случају, чланице еврозоне су конструктивно реаговале на наше примедбе, што је веома важно и представља позитиван потез", навео је комесар. Годишњи буџетски дефицит 28 чланица ЕУ треба да буде испод три одсто бруто домаћег производа, а јавни дуг испод 60 одсто. Уколико прекрше та правила, државе се суочавају са критикама, санкцијама и евентуалним казнама, али у пракси многе државе прекорачују лимите годинама без икаквих последица.
Прочитајте још:Амерички четник постао Рамбо, знају да је у шуми али не могу да га ухвате!Нео-нацисти из Десног сектора ушли у парламент Украјине!
Француска је првобитно за 2015. предвиђала буџетски дефицит од 4,3 одсто, наводећи да неће успети да га спусти до жељеног нивоа пре 2017. Министар финансија Мишел Сапен је, међутим, у понедељак рекао да је "пронашао" додатних 3,6 милијарди евра и да ће та средства бити употребљена за смањење дефицита. Италија је такође поручила да ће покренути нове мере за смањење структурног буџетског дефицита и јавног дуга који ће 2015. достићи чак 133,4 одсто БДП-а. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА