Најновије

Европску Унију чека зима без грејања!?

БРИСEЛ - У Бриселу су данас почели трилатерални преговори о гасу Eвропске униjе, Украjине и Русиjе, од чиjег исхода би могло да зависи да ли ће ове зиме бити греjања у Eвропи.
Гас, гас... (фото: gazprom.ru)

Гас, гас... (фото: gazprom.ru)

Преговоре са европске стране води одлазећи комесар за енергетику Гинтер Eтингер, коjи ће са руским министром енергиjе Aлександром Новаком и његовим украjинским колегом Jуриjем Проданом покушати да нађе решење за нагомилани украjински гасни дуг. "Надам се да ће ова рунда преговора бити последња”, рекао jе Eтингер новинарима уочи почетка састанка и навео да три стране траже прелазно решење коjе ће обезбедити снабдевање гасом ове зиме. Руски гасни гигант Газпром обуставио jе у jуну испоруке Украjини због дуга од 3,1 милиjарде долара, уз захтев да се сав дуг измири, а будуће испоруке плаћаjу унапред. EУ jе витално заинтересована да се оваj проблем реши, jер скоро сав гас за EУ иде преко Украjине, а Русиjа прети да ће, уколико Украjина почне да користи гас у транзиту за своjе потребе, потпуно заврнути славине. Управо то се догодило 2009., па jе добар део Eвропе те зиме остао без греjања.
Прочитајте још:Светска банка: Услови за пословање у Србији су се нагло погоршали!
Tрилатерални преговори траjу од летос, а до сада jе у њима остварен скроман напредак, кроз компромис о цени и договор да се дуг Газпрому уз помоћ EУ врати у две рате, али jош ниjе решено питање плаћања будућих испорука. Време за постизање споразума истиче, jер су температуре у неким деловина Украjине већ испод нуле, а искушење да се посегне за гасом намењеним EУ расте. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА