Најновије

Србији због Путина жути картон!

БЕОГРАД - Долазак руског председника Владимира Путина на војну параду у Београд пропраћен је дисонантним тоновима у земљи и иностранству.
Владимир Путин (фото: РИА)

Владимир Путин (фото: РИА)

Упозорење да би присуство руског шефа државе том дефилеу могло да изазове лоше реакције Запада, стигло је од доброг познаваоца прилика на Балкану, новинара Тим Џуде који подсећа да западне земље Русију сматрају одговорном за војну интервенцију у Украјини. Посета сама по себи није посебно интересантна, али ако се организује велика војна парада за председника земље која је управо употребила војску да разори Украјину, то ће изгледати прилично лоше - истакао је Џуда. Он је додао и да није приметио да се српска парада организује за било ког другог државника. Претпостављам да неће бити војне параде када буде долазио Еди Рама. За Дејвида Камерона, ако би дошао, не би било војне параде - казао је Џуда за Радио Б92 упозоривши српску власт на њен званичан став о противљењу нарушавању територијалног интегритета земље чланице УН. Из Вашингтона нема званичног става после недавног питања америчког амбасадора Мајкла Кирбија зашто Путин долази у Београд, али сигнали који долазе преко океана указују да је Београд добио жути картон. Берлин, према речима специјалног изасланика за југоисточну Европу, Турску и ЦЕФТА у Министарству спољних послова Немачке Ернст Рајхел, нема проблема поводом предстојеће посете Путина. - Путин није део санкција које је ЕУ увела, тако да се не поставља питање српског става. Немамо никакво мишљење о томе. Поштујемо да Србија жели да развије своје односе са Русијом - закључио је немачки дипломата. Путин је поделио и домаћу политичку јавност. Шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић долазак руског председника види као знак да је "Србија цењена земља". - То је знак да влада води јасну реформску политику која је видљива и цењена и у Москви, Вашингтону, Бриселу и у Берлину. Усталом, ми тражимо пријатеље на све четири стране света, промовишемо српску привреду, реформске мере, законе које спроводимо, а све зарад више инвестиције и радних места - рекао је Бабић. Новој демократској странци Бориса Тадића смета што Влада због доласка Путина помера прославу ослобођења Београда. Посланик НДС Марко Ђуришић је истакао да важне датуме треба обележавати кад су се догодили, а не четири дана раније. Његов колега Јанко Веселиновић је запитао у парламенту зашто 16. октобра, када су борбе трајале до 20. октобра. - Ко је то издао наредбу да се Војна парада одржи, зашто нема писаног документа о тој наредби и колика су финансијска средства предвиђена за њено одржавање? - била су питања овог посланика који је навео да очекује одговор од председника, премијера и министра одбране пре одржавања те манифестације.
Прочитајте још:

Карен Донфрид: Логично је да Србија уведе санкције Русији!

Путин враћа српско благо!

Присуство руског председника војној паради посланик Партије уједињених пензионера Србије Момо Чолаковић види као велики догађај. Он је похвалио председника Србије Томислава Николића и Владу Србије што су председника Русије позвали на прославу. - Од те посете очекујем учвршћивање пријатељских односа Србије и Русије, и завршетак договора о почетку изградње Јужног тока - казао је Чолаковић. Долазак Путина поздравио је и Петар Петровић, посланик Јединствене Србије Драгана Марковића Палме, а Милорад Мијатовић, шеф посланичке групе Социјалдемократске партије Расима Љајића, оценио је да је то наставак успешне политике одржавања добрих и пријатељских односа с Русијом. Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА