Најновије

Ратни злочинци харају Украјином!

МОСКВА - Међународне организације су се увериле да се поједине акције украјинских снага безбедности на југоистоку Украјине могу сасвим сигурно означити као ратни злочини, али Хашки трибунал за то није надлежан све док му се Украјина сама не обрати, рекао је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.
Фото: szona.org

Фото: szona.org

Он је објаснио да Украјина није потписница Статута Међународног суда у Хагу и да због тога тужилаштво овог трибунала не може на сопствену иницијативу да покрене истрагу. Лавров је подсетио да је у најновијем извештају Канцеларије УН за људска права потврђено да се неке од акција украјинских снага безбедности могу сматрати ратним злочинима. - Први пут у овом извештају нема фраза у којима се наводи да кијевске власти могу да употребе пропорционалну силу да би повратиле контролу над целом територијом у земљи с обзиром на претње суверенитету и територијалном интегритету Украјине - рекао је Лавров. Руски министар је истакао да је до сада званично потврђена погибија око 4.000 људи и неколико десетине хиљада рањених у документима Оебса и тела УН за заштиту људских права и хуманитарно право. - Ту су и нестала лица, као и масовне гробнице које су недавно откривене - додао је Лавров. Он сматра да је неопходно, зарад националног помирења, ратне злочинце извести пред лице правде. - Очигледно се схватило да је недопустиво да се оправда на било који начин оно што су јединице Националне гарде урадиле, као и батаљони које су формирали олигарси и који су формално подређени министарству унутрашњих послова, али су у суштини одлуке доносили независно кршећи добро познате законе вођења војних акција - рекао је Лавров.
Прочитајте још:

Русиjа оштро критиковала упозорење EУ у вези Украjине

ПРИПРЕМА СЕ НЕШТО ЗАИСТА СТРАШНО: Американци припремили вреће за 200 милиона лешева?!

Коментаришући ситуацију на југоистоку Украјине, Лавров је рекао да се рад на коначном одређивању линије раздвајања страна у сукобу приводи крају и да ће у наредна два-три дана ова линија бити договорена. - Након тога ће бити могуће повлачење тешког наоружања с обе стране, што је одлучујући фактор у смиривању ситуације - рекао је Лавров, додајући да су режим о прекиду ватре нарушавале обе стране. Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА