Најновије

Амерички специјалци: Бомбардовање исламске државе је неуспешно

САД се суочавају са ограничењима својих ваздушних снага у Сирији око града Кобане, где се снаге Исламске државе (ИС) непрестано сукобљавају са курдским јединицама.
Исламска држава (Фото: rediff.com)

Исламска држава (Фото: rediff.com)

Авиони и безпилотне летелице извели су најмање осам напада током протекле недеље против ИС надомак Кобане, али нису утицали на борбу око овог стратешког града у близини турске границе, преноси АФП. Аналитичари истичу да овај пример јасно показује колико су лимитиране интервенције са неба без копнених снага. Курдске снаге су далеко од тога да су права војска и лоше су наоружани, истиче Сет Џонс, бивши саветник америчких специјалних јединица. Он је нагласио да се курдски борци суочавају са добро организованим снагама ИС. Џонс је даље казао да постоји забринутост да америчка интервенција није добро координисана са копненим снагама. Без навођења је тешко спроводити успешна ваздушне нападе у Кобане, тврди пензионисани официр обавештајне службе САД Бен Конабл. Он је истакао да и поред узнапредованих камера и сензора на авионима не може да се јасно идентификује непријатељски циљ, а уз то и временске прилике утичу на акцију.
Прочитајте још:Русија први пут у 21. веку има исти број нуклеарки као и Америка!Астронаути кажу да се дим и пожари у Украјини могу видети из свемира!
На другој страни курдски лидери и критичар у Вашингтону оптужују америчког председника Барака Обама да не користи сав потенцијал ваздушних напада. Пензионисани генерал Дејвид Дептула казао је да су пилоти у мисији ограничени процедурама и рестриктивним правилима што утиче на интервенцију. Он је нагласио да у Кобане треба 24 сата мотрити стање и сваки пут када се виде кретања ИС неопходно је одмах интервенисати, без чекања на одобравања акције. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА