Најновије

Адвокати упорни, одложено 70 одсто суђења због штрајка

ВРЊАЧКА БАЊА - Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић рекао је данас да нема тачан податак о броју одложених суђења у Србији од почетка штрајка адвоката, али да према његовој процени тај број износи око 70 одсто свих заказаних предмета.
Адвокати упорни (Фото: Јутјуб принтскрин)

Адвокати упорни (Фото: Јутјуб принтскрин)

"Сигурно је да је штрајк адвоката утицао на велики број суђења која су одложена, али је и чињеница да судије нису у довољној мери користиле своја процесна овлашћења у том погледу", рекао је Милојевић новинарима у Врњачкој Бањи где је данас почело Годишње саветовање судија. Према његовим речима, судије су махом одлагале суђења када им странка каже да неће да му се суђење одржи без адвоката. Он сматра да су и судије ушле "у неку колотечину да унапред дођу с предубеђењем да тог дана одлажу суђење". "Не кажем да су то сви радили, али им је штрајк адвоката, плус мало смо и ми допринели тако да је велики број суђења одложен. Екзактан податак о броју одложених суђења немам, али сигурно је по мојој процени одложено 70 одсто судења“, прецизирао је Милојевић, који је и председник Високог савета судства. Он је напоменуо да неће давати оцене да ли је штрајк адвоката оправдан или није и ко је ту у праву, јер ће то рећи Уставни суд пред којим су у том погледу одређени поступци у току. Министар правде Никола Селаковић је поново позвао адвокате да се договоре о начину решавања проблема и апеловао да се проблеми решавају на инстуциналан начин. "Ако неко тврди да је неки закон, пропис или подзаконски акт неуставан или незаконит, постоји јасна процедура како се такви проблеми решавају, а то се ресава преко Уставног суда“, нагласио је Селаковић.
Прочитајте још:Две Српкиње очеви превели на ислам и послали у џихад у Сирију!ЧЕПУРИН: Земље које не признају границе Србије траже од ње да призна границе Украјине!
Према његовим речима, не постоји проблем који је нерешив, већ постоји само мањак воље да се нешто реши . "Са моје стране воља постоји још од летос и били смо на корак до тога..", напомнуо је министар и указа да је у неким стварима благовремено алармирање проблема изостало. "С моје стране је испужена рука за договор, а договор никако не подразумева поступање по ултиматуму", истакао је министар. Он је указао да ће од штрајка, који је за београдске адвкате ушао у пету, а за њихове колеге из целе Србије у четврту седмицу, највећу штету сносити сами грађани који су, како је навео ускраћени за приступ правди који у целој овој причи немају ни кривицу ни одговорност због насталог стања. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА