Најновије

ЈАГОДИНА: Случајeви тровања печуркама

ЈАГОДИНА - Кишно лето погодовало је расту печурака, како јестивих тако и отровних, а у Поморавском округу забележено је неколико случајева лакше и теже отрованих. 
Пажња (фото: Homegardening.com)

Пажња (фото: Homegardening.com)

На подручју Поморавља, Ресаве и Левча било је више лакших облика тровања и једно тешко са тешким оштећењем бубрега, изјавио је Танјугу клинички токсиколог Опште болнице у Ћуприји др Слободан Гајић. Особа са тешким оштећењем бубрега упућена је на лечење у Војно медицинску академију у Београду, а печурке је конзумирала са оцем и супругом који су имали лакши облик тровања, додао је Гајић. Највероватније је се ради о "зеленој пупавки", најотровнијој гљиви на нашим просторима, оценио је Гајић. Лакши облици лечени су на Инфективном одељењу Опште болнице у Ћуприји и амбулантно. Гајић, и његове колеге са Инфектвног одељења упозоравају грађане да гљиве не беру и конзумирају ако их добро не познају. Никада не знате, и најискуснији берачи и гљивари, понекад погреше, напомињу они. У природи, поред јестивих расту и отровнице, и онда се догоди да се убере и нека отровна гљива. Лекари подсећају да су први симптоми тровања, мучнина, гађење, повраћање, дијареја, болови у трбуху и јављају се шест до 24 сата после конзумирања. Обично се отрује цела породица, односно сви који једу спремљене гљиве, неко теже а неко лакше, зависно од количине токсичне супстанце које су унели".
Прочитајте још:Како смањити ризик од астме?Ново откриће: ХИВ је настао 20-их година прошлог века у Киншаси!
Болест може имати смртни исход, упозоравају лекари. Када је реч о најотровнијој "зеленој пупавки" њена токсичност се не смањује термичком обрадом, (кувањем или печењем) а нити дужим држањем у замрзивачу. Лекари Опште болнице у Ћуприји, највеће здравствене установе у Поморавском округу, и највеће између Београда и Ниша, очекују да ће и даље, добијати отроване гљивама јер их још има у шумама и људи их беру. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА