Најновије

СРБИЈА: 20,3 одсто људи незапослено, просек година чекања на посао чак 4 године!

БЕОГРАД - У Србији тренутно 20,3 одсто становништва нема посао, показали су подаци Националне службе за запошљавање (НСЗ). Директор НСЗ Зоран Мартиновић каже да је просечан број година који незапослени проведу чекајући на запослење негде око 3 године и 10 месеци.
Све дуже се чека на бироу (фото: Белами)

Све дуже се чека на бироу (фото: Белами)

На запослење се у просеку чека скоро четири године, а проблематична је старосна структура запослених, будући да значајан број незапослених чине млађи од 30 година и старији од 50 година. Укупна стопа незапослености у априлу прошле године износила је 24,1, а у августу ове године регистровано је 757.243 лица на евиденцији НСЗ, тачније 20,3 одсто. Посматрано према годинама старости, учешће младих до 30 година на евиденцији НСЗ је 26,2 одсто, сто је готово исто као и код лица старијих од 50 година (26 одсто). лица са завршеним средњим нивом образовања (ИИИ-В степен, 54,4 одсто), док је високообразованих (ВИИ-ВИИИ) 8,3 одсто на евиденцији. Када је у питању ниво образовања, укупан број лица са ниским квалификацијама или без квалификација (И и ИИ степен) износи 241.184 што чини близу трећине (31,85 одсто) укупог броја незапослених лица на евиденцији. Највише је квалификованих Од укупног броја лица на евиденцији НСЗ, 519.351 лица тражи посао дуже од 12 месеци (дугорочно незапослени) што чини 68,6 одсто, од којих је 272.962 или 52,6 одсто жена. Посматрано према годинама старости, највећи пораст запошљавања је забележен код лица старијих од 50 година, пораст запошљавања је нарочито изражен код свих категорија које су на евиденцији дуже од шест месеци, док је код лица која су на евиденцији НСЗ краће од сест месеци (уобичајено најзапошљивије категорије), овај пораст много мањи. Иначе, када је реч о занимањима, статистика је показала да најтеже до посла долазе помоћник прелца, кројачи текстила, ткачи, обрађивач коже и крзна, сервисни техничари, техничари дрвопрерађивачке технологије, озелењавања насеља и уређења предела, техничари узгоја шума а најтраженији су високообразовани, пре свега електроинжењери, инжењери електронике и ИТ стручњаци.
Прочитајте још:Адвокати упорни, одложено 70 одсто суђења због штрајкаДве Српкиње очеви превели на ислам и послали у џихад у Сирију!
До посла тешко долазе и квалификовани за области машинства и обраде метала, као на пример сервисни машински техничар, сервисни механичар за пољопривредне машине, сервисни механичар за текстилне машине, металостругар, руковалац пољопривредних машина, аутолимар, аутомеханичар... Проблематично је и за оне који би радили у области пољопривреде, производње и прераде хране, посебно воћарско-виноградарским техничарима, пољопривредним техничарима за производњу биља... Директор НСЗ Зоран Мартиновић рекао је раније да је просечан број година који незапослени проведу чекајући на запослење негде око 3 године и 10 месеци. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА