Најновије

НА ИВИЦИ РАТА: Руски су-27 на мање од метра извео опасан маневар и показао оружје!

Изнад Балтичког мора догодио се нови међународни инцидент кад је руски ловац су-27 извео опасан маневар и пришао на мање од пола метра шведском војном авиону, тврде шведски дужносници.
Сухој (Фото: army.lv)

Сухој (Фото: army.lv)

Шведска обавештајна служба (ФРА) и шведска војска забележиле су повећање активности руских војних снага у том делу Европе. ФРА је у четвртак објавила саопштење у коме тврди да је руски ловац извео агресивни маневар према шведском авиону и то наводно на удаљености од једног метра или чак мање, а затим му показао оружани арсенал под крилом. Шведски обавјештајци чак су у јавност пустили и фотографију руског ловца на којој се види агресивно застрашивање и показивање "мишића". Швеђани тврде да ово није изолован случај и да су се слични инциденти догодили неколико пута у протеклих шест месеци. "У неколико последњих година забележено је повећање војне активности изнад Балтика. Између осталог, то су и руски ловци који на агресиван начин провоцирају војне авионе других земаља", рекла је Лена Ниберг, шефи шведских обавјштајаца.
Прочитајте још:
Прекинут штраjк полициjе, почињу преговори
КОНФЛИКТ У ЕУ: Аустрија тужи Британију због нуклеарне електране!
Заменик директора Здруженог штаба шведске војске Андерс Гренстад каже да врло помно прате руску војну активност у регији и истиче да овакво агресивно понашање није виђено годинама. Русија још није коментарисала шведске оптужбе. Вест је изашла у јавност након што су прошлог месеца два руска ловца су-24 виђена у шведском ваздушном простору, јужно од Оланда. Највећи инцидент између ове двије државе догодио се 1952. године, а познатији је под именом Афера Каталина. Тада је руски авион срушио шведску ненаоружану летелицу изнад међународних вода, притом убивши осам чланова посаде, а затим је пуцао и на спасилачки авион. Совјетска влада демнатовала је тада било какву умешаност у инцидент и наставила да га пориче све до 1991. године, упркос чињеници да су у олупини шведског авиона пронађени трагови наоружања руског мига. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА