Најновије

Без договора студената и министарства

БЕОГРАД - Представници студената и Министарства просвете нису данас постигли договор о студентским захтевима, а академци најављују нови протест за понедељак 13. октобар, уколико у међувремену договор не буде постигнут са ресорним министром Срђаном Вербићем. 
Студентски протест (Фото: машинац.орг)

Студентски протест (Фото: машинац.орг)

Студенти би са Вербићемом требало да разговарају у четвртак, рекао је новинарима председник СКОНУС-а Данило Јеремић након разговора у Министарству просвете. Он је навео да је током разговора свако остао на својим позицијама. Посебни саветник министра Милован Шуваков је рекао да је за Министарство неразумљиво зашто студенти сада протестују, месец дана након усвајања закона, те да су врата тог ресора и даље отворена за све предлоге. Студенти у Београду и Новом Саду одржали су данас протесте. Студенти два београдска државна универзитета протестовали су испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја у Немањиној улици, незадовољни изменама Закона о високом образовању, усвојеним почетком септембра. Студентима не одговара мањи број предвиђених рокова, траже буџетско финансирање апсолвентског стажа, а организатор протеста је Студентска конференција универзитета Србије, кровна организација студената, студентски парламенти Универзитета у Београду и Универзитета уметности. Студенти НС: Образовање све скупље, а плате родитеља ниже Студенти Универзитета у Новом Саду (УНС) затражили су на данашњем протестном окупљању да просветне власти у Србији што пре почну остваривање студентских захтева и најавили су масовне протесте ако ти захтеви не буду испуњени. Више стотина студената тог државног универзитета окупило се испред Централне зграде УНС-а, носећи државне и заставе појединих факултета, као и транспаренте на којима је писало "не дамо бодове, не дамо рокове", "положићемо и овај испит", "нова власт, стари проблеми"... Обраћајући се својим колегама, председник Студентског парламента УНС-а Игор Грајић је рекао да су измене и допуне Закона о високом образовању кап која је прелила чашу студентског незадовољства. "Чињеница је да нам је образовање све скупље, а плате наших родитеља све ниже", рекао је он и додао да се студентима непрестано уводе нови намети, а истовремено је градиво на факултетима "застарело и преобимно".
Прочитајте још:ПРОТЕСТ СТУДЕНАТА: Колапс у центру Београда, скандира се “лопови, лопови”!СРБИЈА: Од почетка кризе 20.000 превара преко фиктивних фирми!
Грајић је рекао да надлежни органи игноришу студенте када доносе одлуке које се тичу њих и њихове будућности и запитао да ли су нове законске измене одговор Министарства просвете на појаву да све већи број младих и образованих напушта нашу земљу. "Захтеви студената у Новом Саду су исти као и оних широм Србије - у Београду, Нишу, Крагујевцу, Новом Пазару и Косовској Митровици", рекао је Грајић. Он је истакао да студенти траже да, уместо пет, буде шет рокова, да се онима који су студије уписали 2009. продужи апсолвентски стаж за најмање још годину, као и да студентима који су по Болоњском систему студије уписали 2006., тај статус буде продужен за годину. Студенти траже и да коначно почне писање новог Закона о високом образовању који би, како су оценили, заменио "овај скандалозни". После протестног окупљања испред зграде универзитета, студенти су подржали протестну шетњу између факултета у кампусу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА