Најновије

ИСТРАЖИВАЊЕ: Са парфемом је жена лепша!

СВЕТ - Женска лица постају атрактивнија ако оне носе парфем лепог мириса, открили су истраживачи из Америке. Они тврде да мириси могу да промене наш изглед и начин на који посматрамо једни друге. Ипак, парфем не чини и да изгледамо млађе.
Мирис жене (Фото: wink.sg)

Мирис жене (Фото: wink.sg)

Истраживачи из „Монел Кемикал Сенсес“ центра открили су да лица жена изгледају привлачније ако оне лепо миришу. - Пријатан мирис и привлачност лица сједињују се у једну категорију. Ово нам може приближити начин на који мозак обрађује информације – каже Џанина Сијубер, когнитивни нерулог и водећи научник у истраживању. Како је истраживање изгледало...!? У студији је учествовало 18 младих људи. Две трећине су биле жене и оне су питане да оцене привлачност и године осам женских лица која су виделе на фотографијама. Жене на фотографијама биле су различитих година. Док су оцењивале фотографије, пуштан је један од пет мириса. Најпријатнији мирис био је мирис ружиног уља, а најнепријатнији мирис рибљег уља – остали су били мешавине ова два уља. Учесници су питани да одреде старост жена са фотографија, привлачност и пријатност мириса који осећају.
Прочитајте још:Рамбо Амадеус: Одбио сам Б92 због „Утиска недеље“
Парфеми и мирисни производи користе се вековима за остављање бољег утиска. Претходне студије су показале да перцепција фацијалне привлачности може бити узрокована коришћењем пријатних или непријатних мириса. Ипак, остаје нејасно да ли мириси утичу директно на визуелну прецепцију карактеристика лица или алтернативно, путем емоционалне евалуације која се одиграва у мозгу. Ова студија се концентрисала на принципе на основу којих судимо о нечијој привлачности и броју година и укључује два различита метода обраде: атрактивност се посматра као емоционални процес, док се на године гледа реалистички. Визуелни трагови старости (више бора и недостатака) посматрани су реалистично, тако да леп парфем старије није подмладио у очима других. Старији људи који су пријатно мирисали изгледали су још старије, а млади млађе. Извор: Блиц Жена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА