Најновије

Караџић: Оптужница против мене је фантазија хашког тужилаштва!

ХAГ - Последњи дан петогодишњег суђења хашком оптуженику Радовану Kараџићу пред Tрибуналом окончан jе данас изношењем реплика на завршне речи страна у поступку, а бивши председник Републике Српске изjавио jе да очекуjе ослобађаjућу пресуду.
Караџић - верује у победу! (Фото: ЈуТјуб)

Караџић - верује у победу! (Фото: ЈуТјуб)

Kараџић jе рекао да очекуjе да ће бити ослобођен оптужбе за геноцид, као и свих других оптужби, те да jе оптужница против њега утемељена на фантазиjи хашког тужилаштва, преноси Радио Слободна Eвропа. Бивши председник Републике Српске, коjи се брани сам, изjавио jе раниjе да jе сигуран да ће исход процеса бити ослобађаjућа пресуда. Његов правни саветник Питер Робинсон jе претходно затражио одбацивање кривице за геноцид, наводећи да Kараџић (69) ниjе знао за масакр над хиљадама муслимана у Сребреници 1995. године.
Прочитајте још:ШУГУРОВ: Трампа севера Косова за „Прешевску долину“ смирила би регион
Kараџић jе рекао да му jе, када jе питао команданте босанских Срба о убиствима за Сребреницу, речено да jе то "ништа" и да су "све то лажи". Потом се обратио судиjама рекавши: "Не сумњам у исход суђења. Бићу ослобођен", пренела jе агенциjа AфП. Хашко тужилаштво jе у реплици истакло да се ради о ирационалном негирању злочина због коjих jе за Kараџића затражена доживотна казна затвора. Tужилаштво jе завршну реч дало 29. септембра наводећи да jе бивши председник РС био "покретачка сила" политике етничког чишћења током рата у БиХ, да се понашао као мафиjаш и да jе био лажов. Kараџић jе, после вишегодишњег бекства, ухапшен у Београду у jулу 2008. године и изручен Tрибуналу, а суђење му jе почело у октобру 2009. године. Tужилаштво jе изношење доказа окончало 25. маjа 2012. године, после сведочења 195 сведока. Изношење доказа одбране почело jе 16. октобра 2012. године и завршено jе 1. маjа ове године, после сведочења 238 сведока. Kараџић jе током суђења изjавио да jе масакр у Сребреници "мит", да су муслимани исценирали злочине како би бацили кривицу на босанске Србе и да би он требало да добиjе награду због тога што jе чинио све што jе у његовоj моћи како би избегао крвави грађански рат у Босни. Председаваjући судиjа O-Гон Kвон оценио jе да jе због обима материjала оваj случаj без преседана, а агенциjе наводе да се пресуда очекуjе краjем 2015. године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА