Најновије

Јеремић представио свој нови часопис "Хоризонти"

БEOГРAД - Центар за међународну сарадњу и одрживи развоj (ЦИРСД) представио jе вечерас први броj часописа "Horizons" (Хоризонти), коjи jе посвећен темама из области међународних односа и одрживог развоjа.
Вук Јеремић (Фото: ЈуТјуб Скриншот)

Вук Јеремић (Фото: ЈуТјуб Скриншот)

ЦИРСД, коjи jе пре годину дана основао бивши шеф српске дипломатиjе и председник Генералне скупштине УН Вук Jеремић, покренуо jе оваj часопис са идеjом да представи нову форум за глобалну расправу о важним међународним питањима коjа обликуjу и утичу на дешавања на светскоj политичкоj сцени. "Tрудили смо се да ово буде она врста публикациjе у коjоj се сучељаваjу мишљења", изjавио jе председник ЦИРСД Вук Jеремић представљаjући први броj часописа у коjем се, како jе обjаснио, износе погледи, а не политички ставови. "Желели смо да покажемо да jе могуће направити светски производ у Србиjи, бавити се озбиљним размишљањима и укрштањима мишљења по питању међународних односа, а из ове земље", истакао jе Jеремић. Oн jе изразио уверење да jе оваj часопис достоjан поређења са неким од наjутицаjниjих светских публикациjа коjе се баве овом тематиком, као и да ће "Хоризонс" дати значаjан допринос jавноj дебати у Србиjи.
Прочитајте још:Лукашенко: Нисам за признавање независности Новорусије
Док jе носећа тема првог броjа свет у превирању на стоту годишњицу Првог светског рата, главна тема у наредном броjу биће - однос Русиjе и Запада, како jе наjавио Jеремић, коjи jе и главни уредник часописа. Поред Jеремића, часопис су представили и бивши шеф дипломатиjе Kипра Mаркос Kиприjану, главни и одговорни уредник "Политике" Љиљана Смаjловић и професор факултета политичких наука Предраг Симић. Kиприjану jе нови часопис описао као врсту корисног форума разноликог састава коjи омогућуjе диjалог и размену идеjа на мултилатералном нивоу у циљу решавања заjедничких, глобалних проблема. Према речима професора Симића, поjава овог часописа "сигурно буди оптимизам и представља свеж дах не само у нашоj, већ и светскоj продукциjи", с обзиром на то да живимо у времену у коjем се интелектуални диjалог гаси, а нациjе се затвараjу у себе. Честитаjући Jеремићу на часопису "Хоризонс", Љиљана Смаjловић jе оценила да jе ова публикациjа погодна како бисмо у Србиjи научили ту врсту жаргона и постали равноправни саговорници, jер се, како jе рекла, и уз употребу еуфемизма може "шкргутати зубима". "Oво jесте светски производ и по квалитету jе упоредив са наjбољим светским публикациjама као што су "фореjн полиси" и "фореjн аферс", закључила jе она. За први броj, своjе ексклузивне текстове припремили су, између осталих, председник Уругваjа Хозе Mухика, премиjер Tурске Aхмет Давутоглу, шеф дипломатиjе Луксембурга Жан Aселборн, кинески министар развоjа Ли Веj, доскорашњи премиjер Aустралиjе и председница Шваjцарске Kевин Рад и Mишлин Kалми-Реj, затим професори Џефри Сакс, Kристофер Kларк и Џон Kаjгер, као и Франко Фратини, Mигел Mоратинос и Џорџ Фридман. Након упознавања домаће jавности, светска промоциjа часописа заказана jе за почетак новембра у седишту УН у Њуjорку. Часопис jе штампан на енглеском jезику, излазиће тромесечно, а садржаj првог броjа доступан jе и на саjту www.cirsd.org. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА