Најновије

Министар просвете: Студентски захтеви су смислени али нису вредни протеста

БЕОГРАД - Министар просвете Срђан Вербић изјавио је вечерас да су захтеви студената који протестују већ неколико дана "смислени", али да нису вредни "цепања ципела" на улицама.
Студентски протест (Фото: машинац.орг)

Студентски протест (Фото: машинац.орг)

Вербић је, гостујући у на РТС-у, рекао да месец дана после измене Закона о високом образовању није време за протесте и објаснио да је студентима могуће изаћи у сусрет подзаконским актима. Он је додао да организатор протеста Студентска конференција Универзитета Србије (СКОНУС) није до сада тражила састанак са њим и да је њихове захтеве чуо у медијима. "Колико видим шта се пише, студенти траже смислене ствари, али кад погледам списак - ту је на првом месту да имају шест испитних рокова... Сви ови захтеви не оправдавају "цепање ципела" на улицама", рекао је Вербић. Министар је истакао да су студенти увек добродошли и да Министарство просвете жели да оствари дијалог са њима, ипак додавши да захтеви СКОНУСА не долазе у прави час. "Месец дана после измене закона није време за протесте. Хоћемо прво да чујемо њихове захтеве, али закон је донет и мора да се поштује", рекао је министар. Према његовим речима, постоји могућност да се подзаконским актима на неки начин изађе у сусрет студентима и замолио их да буду стрпљиви док се не донесе нови закон. "Већ смо нагласили и најавили израду новог закона који крајем следеће године треба да се нађе у Скупштини", рекао је министар и истакао да је садашњи измењени Закон о високом образовању позитивно оцењен у најновијем Извештају Европске комисије.
Прочитајте још:Украдене аутоматске пушке из магацина на аеродрому Никола Тесла!Ебола прети и Србији, диже се ниво заштите!
Министар је рекао да је 2.500 студената препознало петицију као механизам којим ће тражити одређене измене у закону и најавио да ће се сутра састати са њиховим представницима. За петак је заказан састанак са представницима СКОНУС-а, који су се, како каже Вербић, јуче први пут јавили и затражили разговор са министром. "Добили су први могући термин и биће примљени у петак. Никад раније нису тражили састанак са министром просвете. Током лета су слали одређене примедбе на предложене измене закона, неке су можда уважене, а свакако нису тражили састанак", рекао је Вербић. Додао је да не зна шта ће се десити уколико се не постигне договор са студентима и да прво мора да се састане са њима и чује њихове захтеве.  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА