Најновије

СПОР БЕЗ ИЗЛАЗА: Русима и Украјини ће требати гасни посредник

Руски Гаспром и украјински Нафтогаз никако не могу да реше питање украјинског дуга и руске цене горива. Експерти не искључују да овај проблем може да реши приватна посредничка компанија. И највероватније ће то бити повереник Гаспрома.
Проблеми око гаса Украјини (фото: РИА Новости)

Проблеми око гаса Украјини (фото: РИА Новости)

У Украјини се већ појавио дефицит гаса, што озбиљно компликује рад индустријског комплекса. Извори на енергетском тржишту изјављују да у земљи може да се појави увозник горива искључиво за индустријске потрошаче. Шансе да се у Украјини поново појави гасни посредник процењује експерт за енергетска питања Валентин Земљански, бивши секретар за штампу Нафтогаза: Не ради се о потреби да се направи посредник, већ о могућности да се реше проблеми испорука гаса зими. Нажалост, на данашњи дан се сустиче таква ситауција да, предавши тужбу Стоклохмској арбитражи, Украјина је заблокирала себи могућност да тражи узајамно прихватљива решења са РФ. Тачније, не чак да их тражи, већ да их правно формулише, зато што у таквом случају мењамо садржај уговора, значи, мења се предмет тужбе. А ако је предмет тужбе промењен, он се не узима на разматрање. Због таквог правног казуса сасвим је реално да најприхватљивија варијанта може да буде појава посредника који ће вршити функције куповине обима гаса који недостају од Русије. Тачније, то ће бити привремени посредник? Судска расправа може да траје прилично дуго, годину, годину и по. Тачније две године овај посредник ће радити. Као друго, код нас је за независне компаније уведен ПДВ за увоз гаса, тачније, много тога ће зависити од цене која буде договорена. Ако ова цена буде изнад 300 долара, рад гасног посредника ће бити једноставно нерентабилан. Чак ако он буде продавао гас индустрији, он ће у најбољем случају бити на нули, а у најгорем радиће на своју штету.
Прочитајте још:Први човек преминуо у САД од еболе !(ВИДЕО) ЗВЕР ОД КОМАНДАНТА: Погледајте како на гранатирање реагује командант Гиви!
Ако се посредник појави, шта ће бити са Нафтогазом? Ако Нафтогаз преузима на себе читаво социјално оптерећење, у суштини, он постаје губитничка компанија. Јасно је да је немогуће данас подићи тарифе за становништво до економски оправданог нивоа – све ће се завршити тиме да ће људи једноставно престати да плаћају. Нафтогаз ће потпуно зависити од компензација тарифне разлике из буџета, а стање нашег буџета могло би да буде много боље. Ко може да буде тај посредник? Имамо 280 компанија које имају лиценцу за испоруку гаса. Оне у датом случају могу да буду контрагенти. Питање је да ли ће моћи да се постигне договор са РФ о испоруци гаса и по којој цени. Могу да постоје велики фактори, тачније велики украјински олигарси, који могу да оду у Москву и да пробају да постигну договор са Гаспромом. Али опет, влада је у пат ситуацији, и наравно, крупни капитал ће тражити за себе повластице. Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА