Најновије

Шта се крије иза нестанка КиМ Џонг Уна

Здравствено стање Ким Џонг Уна, севернокорејског вође, покренуло је последњих месеци спекулације о стабилности власти у Пјонгјангу.
Вођа (фото: Independent.co.uk)

Вођа (фото: Independent.co.uk)

Амерички аналитичари процењују да би обе ствари могле да буду дипломатска тактика Северне Кореје са циљем слабљења међународног притиска у вези са њеним нуклеарним програмом и кршењем људских права, као и пропаганда за домаћу употребу. Севернокорејски званичници су негирали да је одсуство Кима из јавности од 3. септембра повезано са његовим здравственим стањем, а стручњаци у САД који прате догађаје у Пјонгјангу тврде да нема индикација да је вођа озбиљно болестан или политички угрожен. Вашингтон не искључује могућност мањих Кимових здравстених сметњи, али званичник америчке администрације верује да је прошлогодишња чист6ка коју је Ким извео погубивши ујака и високог саветника за резултат имала то да је вођа зацементирао власт. Нема знакова да се нешто важно дешава - рекао је анонимни званичник за "Бизнис инсајдер" и додао да су и Ким Џонг Ил и Ким Ил Сунг, покојни отац и деда вође, понекад одсуствовали са важних састанака. Северна и Јужна Кореја су у суботу обновиле преговоре о помирењу након посете севернокорејских званичника Сеулу која је уследила после неуобичајено кратке 24-часовне најаве из Пјонгјанга. Делегација од три блиска Кимова сарадника званично је дошла на церемонију затварања Азијских игара.
Прочитајте још:(ФОТО / УЗНЕМИРАВАЈУЋИ САДРЖАЈ) Доњецк вечерас брутално гранатиран системима „Ураган“ и „Град“!
Александар Мансуров, стручњак специјализован за Северну Кореју са америчког Универзитета Џонс Хопкинс, сматра да би ова посета Играма могла да буде намењена домаћој пропаганди. Он верује да би то могао да буде и покушај дељења и слабљења међународне одлучности у притискању Северне Кореје да одустане од нуклеарног програма и побољша стање људских права. Потез Пјонгјанга стигао је само неколико недеља пре него што ће у УН на дебату стићи резолуција која критикује непоштовање људских права у Северној Кореји. Овај редовни годишњи ритуал сада има додатну тежину због извештаја УН истражитеља који открива севернокорејски систем радних логора. Очекује се да се лидер Северне Кореје ускоро појави у јавности Џон Кери, државни секретар САД, позвао је Пјонгјанг на затварање тих логора, казавши да њихово постојање и системска мучења и погубљења у њима доносе срамоту Северној Кореји. Мансуров очекује да би Ким могао да се ускоро појави у јавности, а кључни дан је петак 10. октобар, дана оснивања севернокорејске комунистичке партије. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА