Најновије

ГРЧКА: Протести због оштрих мера штедње

Више од 25.000 људи из свих области Грчке демонстрирало је данас пред грчким парламентом у центру Атине, у знак протеста против оштрих мера које влада спроводи да би добила зајмове међународних кредитора, пренеле су агенције.
Протести у Грчкој (Фото: wadsam.com)

Протести у Грчкој (Фото: wadsam.com)

Више од 100 организација континенталног дела Грчке, острва у Јонском и Егејском мору, одазвало се позиву Комунистичке партије и дошло на митинг прокомунистичког синдиката Свегрчки борбени фронт (Панергатико Агонистико Метопо, ПАМЕ) на централном тргу Синтагма. Учесници протеста су саопштили да "људи нису бројеви и заслужују људске услове живота", као и да је недопустива ситуација у којој осим 1,5 милиона незапослених има још више од пола милиона радника који неколико месеци не добијају плату, пренео је ТАСС. Учесници акције позвали су да сутра штрајк одрже радници у трговини и саопштили да се припрема општи штрајк за 27. новембар. Фронт, између осталог, захтева враћање нивоа минималне зараде на 751 евро, повећање накнаде за незапослене и минималних пенyија до 600 евра, укидање новог пореза на имовину и других дажбина које оптерећују плате и пензије, као и враћање 13. и 14. плате. Руска агенција подсећа да је до кризе у Грчкој годишњи доходак дељен на 14 делова, од којих се на Ускрс и за годишњи одмор добијала половина просечне месечне плате, као 13, и за Божић пун износ као 14 плате. Генерални секретар Централног комитета КП Грчке Димитрис Куцумбас рекао је у обраћању демонстрантима да партија захтева "крађу у форми пореза" и стабилне услове рада за све, позивајући на општи штрајк 27. новембра. Извршни секретар ПАМЕ Јоргос Перос рекао је да је масован митинг показао да радничка класа може да пружи отпор и да не намерава да "живи од мрвица".
Прочитајте још:Кина је непобедива и то из 6 разлогаМакедонија: Албански сепаратисти почели да патролирају градовима
"Радничка класа има снаге да предводи борбу, појављују се нове снаге, спремне да делују", рекао је Перос, а преноси РИА Новости. Према његовим речима, један одсто најбогатијих људи у Грчкој до кризе пре шест година у својим рукама држао је 54,1 одсто националног богатства, а 2007. године 48,6, да би у 2014. то било већ 56,1 одсто, рекао је тај синдикални лидер. РИА Новости наводи да је на митингу учествовала и делегација Комунистичке партије Турске и да се у резолуцији помињала подршка радничке класе Турске. Митинг је одржан без инцидената а саобраћај у центру Атине био је обустављен неколико сати, наводе агенције. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА