Најновије

Нови план: Увоз адвоката из Црне Горе!

Адвокатска кривична унија предлаже АКС да дозволи рад у притворским предметима. Неки притвореници требало је да изађу у августу, а још су „заточени“.
Адвокати ће се увозити? (Фото: houseoftens.be)

Адвокати ће се увозити? (Фото: houseoftens.be)

Поједини притвореници, очајни што су постали таоци пропалих преговора између Министарства правде и адвокатских комора, и што по месец, па и три седе у притвору дуже него што би морали, почели су да ангажују црногорске адвокате, сазнају „Новости“. Србија, наиме, има споразум и са Црном Гором и са Републиком Српском да наши браниоци могу да поступају у тим државама, и обратно. Црногорски адвокати били су дуго солидарни са српским колегама, међутим полако су почели да се одазивају на вапаје притвореника у Београду, јер се штрајк одужио. Вероватно је и то једна од ствари која је натерала адвокате-кривичаре да нешто предузму. Адвокатска кривична унија упутила је у петак допис Адвокатској комори Србије с предлогом да промени упутство о понашању током штрајка, ако парламент усвоји измене закона о нотарима и промету непокретности, у понедељак. Унија предлаже да се онда омогући адвокатима да поступају у притворским предметима. - Већина кривичара има клијенте који су због штрајка продужено у притвору. Ја имам два оптужена за убиство, од којих је једном преквалификована оптужница у августу, у његову корист. Уместо да изађе из притвора, човек је и даље затворен, прво због летње судске паузе, а онда због штрајка - каже Боривоје Боровић, председник ове Уније. Да апсурд буде већи, судија је покушао да га, како Боровић каже, „незаконито скине“ као њиховог адвоката и додели им одбрану по службеној дужности. Окривљени су одбили, иако је то значило да остају иза решетака. - Ако су они стали иза адвоката, и ми треба да се заузмемо да добију правну помоћ. Увек смо се борили за поштовање Европске конвенције о људским правима, и дизали галаму кад неко проведе пет минута дуже у притвору него што треба, па не смемо сада да је кршимо - појашњава Боровић. Горан Петронијевић каже да неће адвокати из Уније ићи против одлука Коморе, али да мисле да би, ако је власт направила први корак, било коректно да адвокатура не изађе са новим захтевима, већ да и она направи корак добре воље. - Заступање у притворским предметима било би тај корак, без обзира на министрове иступе, али и жестину представника адвокатуре. Спор се може решити само мирним путем. Цео штрајк смо покренули не због себе, већ због грађана. Ако средство да се заштите грађани прерасте у своју супротност и почну да се крше права клијената, онда протест губи смисао - сматра Петронијевић. Посебно питање су тужбе које ће сви притвореници који на крају буду проглашени невиним поднети против државе, тражећи одштету. А ту су и представке пред Европским судом за људска права у Стразбуру. Део одштета мораће да плате сви порески обвезници, а део ће држава моћи да проследи конкретним адвокатима због чијег непоступања су ови претрпели штету.
Прочитајте још:Омбудсман: Нотари су уведени на погрешан начинЗлоупотреба помоћи за угрожене поплавама
Министарство правде упутило је у петак допис свим адвокатским коморама којим их позива на даље разговоре о осталим проблемима које су адвокати изнели у својим захтевима. Министар Никола Селаковић апеловао је још једном на браниоце да заврше штрајк. Адвокат оптужен због критике Бобан Џунић из Ниша први је адвокат против ког је регионална комора подигла оптужницу. Џунић је оптужен због теже повреде адвокатске дужности, јер је у више наврата критиковао одлуку о штрајку. - Оптужен сам само због вербалног деликта. Нисам учинио ниједну правну радњу пред МУП, тужилаштвом или полицијом. Јесам рекао Јавном тужилаштву у Нишу да ћу се одазвати да радим ако ме позову, али ме нису позвали - каже Џунић. Ако буде осуђен, прети му казна од 200.000 динара навише, али и одузимање лиценце и искључивање из коморе. -Бранићу се и поднети кривичне пријаве против надлежних из нишке коморе. Само не знам како ће спровести поступак, јер имам право на адвоката, а они су у штрајку - примећује Џунић. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА