Најновије

Русија даје Украјини попуст на гас

МОСКВА - Руски премијер Дмитриј Медведев потписао је данас декрет о попусту од 100 долара на цену гаса за Украјину, под условом да та цена буде 333,3 долара и више за хиљаду кубних метара.
Русија даје попуст украјини (Фото: Википедија)

Русија даје попуст украјини (Фото: Википедија)

Попуст се, како је наведено, даје на име извозних царинских такси. У декрету се каже да је он донет на привременој основи, до 31. марта наредне године и да је условљен ценом природног гаса која се са територије Руске Федерације испоручује Украјини, пренела је руска агенција РИА Новости. Декрет о попусту примењиваће се од данас, наведено је у саопштењу. Истовремено, портпарол Газпрома Сергеј Купријанов саопштио је да је та компанија спремна да започне снабдевање Украјине гасом након што украјинска нафтна компанија Нафтогаз испуни своје обавезе према протоколу потписаном у Бриселу. У Бриселу су у четвртак трилатерални преговори Европске уније, Украјине и Русије окончани договором који ће обезбедити несметан доток гаса у Европу ове зиме, а руски министар енергетике Александа Новак је том приликом најавио да ће Украјини бити дат попуст од 100 долара на тржиштну цену гаса и да ће о томе бити донет одговарајући декрет. Сада већ бивши европски комесар за енергетику Гинтер Етингер саопштио је након маратонских преговора у Бриселу да се грађанима ЕУ може гарантовати да ће "снабдевање гасом ове зиме тећи глатко". Преговори Етингера са руским министром енергије Александром Новаком и његовим украјинским колегом Јуријем Проданом почели су у среду поподне, а окончани су у четвртак касно увече, заједничком конференцијом за штампу.
Прочитајте још:Крим је постао непробојан за авионске нападеПромене у ЕУ изабрана нова комисијa
Етингер је тада саопштио да је пронађен начин да Украјина отплати 3,1 милијарду долара дуга, плус 1,5 милијарду аванса за будуће испоруке руском гиганту Газпрому, уз гаранције ЕУ и међународних финансијских институција. То значи да ће испоруке гаса Украјини бити настављене, а транзит према ЕУ више није угрожен, објаснио је комесар. Газпром је у јуну обуставио испоруке Украјини због нагомиланог дуга уз захтев да се будуће испоруке плаћају унапред. ЕУ је била витално заинтересована да се овај проблем реши, јер скоро сав гас за ЕУ иде преко Украјине, а Русија је претила да ће, уколико Украјина почне да користи гас у транзиту за своје потребе, потпуно заврнути славине. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА