Најновије

Потврђено: Додик поново председник

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) Босне и Херцеговине објавила је данас потврђене коначне резултате општих избора одржаних у БиХ 12. октобра према којима ће у наредне четири године чланови државног Председништва бити Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић.
Mилорад Додик (Фото: Танјуг принтскрин)

Mилорад Додик (Фото: Танјуг принтскрин)

Изетбеговић, бошњачки члан Председништва БиХ, кандидат Странке демократске акције (СДА) освојио је 247.235 гласова, Човић, хрватски члан и кандидат Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) БиХ, освојио је 128.053, а Иванић, српски члан Председништва БиХ, кандидат Савеза за промене, освојио је 318.799 гласова. ЦИК је потврдила и да ће председник Републике Српске бити кандидат коалиције око СНСД, Милорад Додик, с освојених 303.496 или 45,398 одсто гласова. Додиков противкандидат Огњен Тадић, кога је кандидово Савез за промене, освојио је 296.021 или 44,280 одсто гласова. Рамиз Салкић, кандидат Коалиције "Домовина", биће потпредседник РС из бошњачког народа, а Јосип Јерковић, кандидат коалиције око ХДЗБИХ, потпредседник је РС из хрватског народа. ЦИК је објавила и да ће највише мандата за Представнички дом Парламентарне скупштине имати Странка демократске акције (СДА) и Савез независних социјалдемократа (СНСД). Што се тиче кантона у Федерацији БиХ, у шест кантоналних скупштина највише гласова освојила је СДА, а у остала четири ХДЗ БиХ са коалиционим партнерима.
Прочитајте још:Додик ће са партнерима формирати власт у РСРама пред Вучићем изјавио да је Косово независно!
СДА је водећа политичка партија у Унско-санском, Тузланском, Зеничко-добојском, редњобосанском, Босанскоподрињском и Кантону Сарајево, док је коалиција око ХДЗ водећа у Посавском, Херцеговачко-неретванском, Западнохерцеговачком и Кантону 10. У Народној скупштини Републике Српске највише гласова освојио је Савез независних социјалдемократа (СНСД), а следи опозициона коалиција око Српске демократске странке. Након потврђивања резултата општих избора 2014., почињу да теку уставни рокови за конституисање нових сазива парламената и скупштина у БиХ, објавила је агенција Фена. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА