Најновије

Руски патријарх од 14. до 16. новембра у Србији

БЕОГРАД - Патријарх московски и целе Русије Кирил долази у петак, 14. новембра у тродневну посету Србији током које ће, између осталог, са патријархом Иринејом освештати споменик руском цару Николају Романову у Девојачком парку, најавила је Српска православна црква.
Поглавар Руске Цркве патријарх Кирил (фото: bobruisk.hram.by)

Поглавар Руске Цркве патријарх Кирил (фото: bobruisk.hram.by)

Патријарх Кирил долази у посету СПЦ на позив српског патријарха Иринеја, који ће га дочекати на београдском аеродрому "Никола Тесла", заједно са архијерејима и свештенством СПЦ. Посета патријарха московског и целе Русије Кирила има карактер "мирне посете" и представља велику духовну радост и драгоцену подршку, рекао је раније Тањугу владика бачки Иринеј. "Мирна посета", објаснио је владика, је црквени начин изражавања и тако се називају узајамне посете православних патријараха, односно поглавара аутокефалних помесних цркава, којима се, кроз заједничко или саборно служење свете литургије и братски дијалог остварује и потврђује јединство цркве. Како је навео, попратни циљ посете је и продубљивање већ постојеће сарадње двеју цркава на свим нивоима. Патријарх Кирил током посете Србији састаће се са највишим јерархијским представницима СПЦ и државним врхом Србије, казао је владика Иринеј. Како је саопштила СПЦ, патријарх Кирил ће допутовати у пратњи више архијереја и свештеника. Два патријарха служиће доксологију у Саборној цркви Светог архангела Михаила у петак у подне. Истог дана су предвиђени сусрети поглавара Руске Православне Цркве са највишим државним званичницима и додела почасног доктората патријарху Кирилу од стране Београдског Универзитета. Очекује се да у суботу, 15. новембра, патријарх московски посети манастир Раковица, где би служио помен патријарсима Димитрију и Павлу. Патријарх Кирил ће у суботу, на Новом гробљу, осветити Руски некропољ и спомен-костурницу руских војника палих у Првом светском рату, а потом ће, са патријархом Иринејом, у присуству највиших државних и градских руководилаца, осветити новопостављени споменик цару Николају Романову у Улици краља Милана. У недељу, 16. новембра, поглавари две Цркве и више архијереја, свештеника и ђакона, служиће саборно свету архијерејску Литургију у Спомен-храму Светога Саве на Врачару. СПЦ је у саопштењу позвала вернике да "узму молитвеног учешћа у том, за нашу Цркву, историјском догађају". Иначе, посета патријарха московског најављена је летос када је речено да ће се он током те посете састати са врхом СПЦ, али и државним званичницима.
Прочитајте још:СКАНДАЛ: Стране службе шпијунирале војне тајне Србије!Шешељ сутра долази у Србиjу
Реч је о другој званичној посети патријарха московског и целе Русије Кирила Србији од избора на ту позицију. Он је, наиме, прошле године боравио у Нишу, где је присуствовао обележавању 1.700 година од потписивања Миланског едикта. Председник Центара за истраживање религије, политике и друштва у Новом Саду Никола Кнежевић рекао је раније Тањугу да наведена посета пада непосредно након посете председника Русије Владимира Путина, што говори у прилог веома уске повезаности између власти у Русији и Руске православне цркве, једног, како каже, готово симфонијског односа. "Долазак руског патријарха представља контитуитет снажног духовног и институционалног јединства између сестринске Руске и Српске православне цркве. Мислим да посета без сумње носи и политичку поруку јер иде у прилог проширења сфере руског утицаја на Србију", рекао је Кнежевић. Реч је о посети од великог значаја и носиће поруку политичког романтизма јер је у питању освећење споменика посвећеног последњем руском цару који у Руској заграничној цркви важи за свеца, док га Руска православна црква памти као мукотрпца - мученика. "Посвећење споменика је симболичан чин који још једном треба да нагласи духовно јединство руског и српског народа али несумњиво укаже на значај и утицај којег Русија добија у земљи која стоји подељена између Истока и Запада и усмери на духовну вертикалу и политичку хоризонталу којом Србија треба да се креће у будућности", навео је Кнежевић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА