Најновије

Амбасада Сједињених Држава: Неосноване теорије завере

Београд - Изјаву српског министра за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александра Вулина да су САД, које „контролишу Хашки трибунал“, пустиле из притвора лидера СРС и хашког оптуженика Војислава Шешеља и да „сад кроз његова уста говоре да ће рушити српску владу“ у Америчкој амбасади у Србији тумаче као „неосновану теорију завере“.
Амбасадор САД Мајкл Кирби (Фото: Јутјуб)

Амбасадор САД Мајкл Кирби (Фото: Јутјуб)

„У томе апсолутно нема истине. Међународни кривични суд за бившу Југославију основан је под окриљем Савета безбедности УН, а процеси који се у њему воде заштићени су од политичког утицаја. САД подржавају важан рад овог суда, али не утичу на његове одлуке или мишљења. Свако другачије тумачење је неистинито“, истиче се у саопштењу Америчке амбасаде достављеном јуче нашем листу. Док су бивши Шешељеви најближи сарадници његов повратак дочекали - кум Томислав Николић „тихиујући“ у Хиландару, а „политички син“ Александар Вучић у Бору са жељама за добро здравље шефу некадашње странке, на прву најаву лидера радикала да ће „рушити са власти Николића и Вучића“ једино се огласио Вулин, такође из Бора, поручивши премијеру Србије да је можда време да размисли о приоритетима спољне политике. Вулин, иначе бивши ЈУЛ-овац, и претходних дана давао је сличне изјаве, везујући „дисциплиновање“ Београда уз помоћ Шешеља због става Вучићеве владе према Русији. Влада Србије, како је Данасу незванично речено у Немањиној 11, није донела одлуке, нити закључак који би подржао поменуте Вулинове изјаве, мада је он у јавности наступио као министар. Извори Данаса подсећају да се амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби недавно, на дан посете премијера Албаније Едија Раме Београду, срео са председником Николићем, а да је недељу дана раније разговарао и са премијером Вучићем. Питање Данаса због чега оцене о САД износи министар за рад и запошљавање, а не шеф дипломатије, у Влади Србије нема одговора.
Прочитајте још: Вулин: Шешељев повратак најављује несрећу
Вулин јуче није одговарао на телефонске позиве, а ни његов колега задужен за дипломатију Ивица Дачића, који се налази у Берлину, није одговорио на питање Данаса шта је МИП предузео, уколико су Вулинове речи званичан став Београда. Поједине Вуилинове колеге сматрају да је реч о политичкој оцени једног министра, коју не треба јавно коментарисати. - Вулин је Вучићев глас из трбуха на ове теме. Он се овим поводом не би оглашавао да нема Вучићево одобрење или наређење. Вучић се преко Вулина оглашава када жели нешто да поручи домаћој јавности или западним амбасадорима. Ово сада је порука за обе адресе, која треба да компромитује Шешеља и амортизује ефекте његовог повратка - каже за Данас политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић. Према његовим речима, „стално спиновање домаће јавности о угрожености споља уз истовремене узајамне размене похвала са Западом стварају конфузију и у тој непрекидној игри маски и сами актери заборављају које је њихово право лице“. Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА