Најновије

Јосиповић: Шешељ крши услове пуштања из Хага

ПETРИЊA - Хрватски председник Иво Jосиповић изjавио jе данас да би Хрватска требало да писмом упозори Хашки суд да оптуженик за ратне злочине Воjислав Шешељ, након што jе из Хага привремено пуштен због тешке болести, крши услове пуштања jер по повратку у Београд поновно призива политику мржње и раздора као и у ратним 1990-им.
Иво Јосиповић (Фото: ЈуТјуб)

Иво Јосиповић (Фото: ЈуТјуб)

"Oно што ми можемо, а немамо широки маневарски простор, jесте да jедним писмом упозоримо Хашки суд на оно што се догађа", рекао jе Jосиповић новинарима у Петрињи, где се срео с градским челницима, преноси Хина. Напоменуо jе како jе пракса Хашког суда да привремено пушта на слободу оне окривљенике за коjе су се стекли процесни услови или када jе то изазвано хуманитарним разлозима. Jосиповић jе додао да jе, међутим, услов таквог пуштања увек био да се пуштена особа не бави политиком, "а понаjмање да се бави на начин коjи подсећа на ратна времена и узроке рата", наводи Хина. "Реч jе о томе, сасвим сигурно, да по досадашњоj пракси Хашког суда Шешељ крши услове притвора, да поновно призива ону политику мржње и раздора коjа нас враћа у ону политику из 1990-их коjа jе била узрок рата и свих ових страдања, а видимо да га нису ни у Београду добро примили. Зато мислим како jе време да Хашки суд размотри jесу ли се стекли услови да Шешељ остане на слободи или поновно оде тамо где му jе иначе и место", поручио jе хрватски председник.
Прочитајте још:Ево шта је Шешељ данас рекао на митингу: Цео говор (АУДИО)
  Чињеницу да ни након толико година од рата и Шешељевог изручења Хагу ниjе за њега донесена хашка пресуда за ратне злочине, Jосиповић сматра великим поразом међународног права и Хашког суда, наводи Хина. "Нажалост, то ниjе jедини такав случаj. Mеђународно право треба да се свакако гради на неким темељима коjи ће омогућити да сви коjи су осумњичени за ратне злочине и слична недела буду брзо и ефикасно суђени", нагласио jе. На новинарско питање jе ли Хрватска на Шешељево пуштање требало да реагуjе раниjе, Jосиповић jе одговорио да Хрватска, с обзиром да ниjе странка у поступку, нема никакав инструмент осим да своjе и мишљење своjе jавности о томе наведе у писму суду, преноси Хина. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА